Chuť, vůně, zvuky... Nevidomí z Vlaštoviček na exkurzi v cukrovaru

05.11.2013 - „Jsme v zasedací místnosti, před Vámi je na stole káva...“ Takto lapidárními informacemi nejspíše ředitel opavského cukrovaru ing. Jan Hojgr exkurzi ve svém podniku nezačíná. U té, která proběhla krásné sluneční dopoledne ve čtvrtek 31. října, to ale bylo zapotřebí. Do cukrovaru ve Vávrovicích totiž přišli se svým doprovodem na exkurzi klienti Domu sv. Cyrila a Metoděje pro zrakově postižené.

 „Jsme v zasedací místnosti, před Vámi je na stole káva...“ Takto lapidárními informacemi nejspíše ředitel opavského cukrovaru ing. Jan Hojgr exkurzi ve svém podniku nezačíná. U té, která proběhla krásné sluneční dopoledne ve čtvrtek 31. října, to ale bylo zapotřebí. Do cukrovaru ve Vávrovicích totiž přišli se svým doprovodem na exkurzi klienti Domu sv. Cyrila a Metoděje pro zrakově postižené.

Může být exkurze ve velkém podniku zajímavá pro nevidomé? Ano, je-li připravena tak skvěle, jak ji nachystal ředitel opavského cukrovaru ing. Jan Hojgr, který se se svým zástupcem ing. Michalem Chmielem osobně ujal role průvodce po jednotlivých etapách výroby cukru od čištění řepy přes její řízkování, lisování a zpracování cukrové šťávy až po krystalizaci. V každé části podniku si mohli nevidomí na něco sáhnout, něco ochutnat, vnímat různorodé vůně, všemožné zvuky či rozdíly v teplotě okolí. Není se co divit, že někteří vidící účastníci exkurze měli čas od času nutkání zavřít oči a ocitnout se tak také ve zvláštním světě chutí, vůní a zvuků. Neodolal ani redaktor Českého rozhlasu Ostrava Martin Knitl, který z exkurze natočil rozhlasovou reportáž. Poslechnout si ji můžete ZDE.
 
Pro nevidomé z Vlaštoviček ovšem exkurze v cukrovaru neznamenala jen šanci prožít jedno zajímavé  dopoledne. Cukrovar totiž patří již léta mezi významné sponzory Charity Opava a  klienti z Domu sv. Cyrila a Metoděje tak mohli navštívit podnik, který se na Opavsku hlásí svou podporou charitě také k roli sociální odpovědnosti. Díky jeho neokázalé, ale trvalé a dlouhodobé pomoci mohou prožívat hezké chvíle nejen při této zajímavé exkurzi, na kterou budou jistě dlouho vzpomínat, ale po mnoho dalších dnů celého roku. Z exkurze si tak odnášeli nejen originální zážitky a kilo cukru, který každý účastník dostal od ředitele Jana Hojgra jako symbolický dárek, ale také vědomí, že na ně někdo v jejich nelehké situaci myslí a už řadu let jim pomáhá. Což může být sladší, než ten nejlepší cukr.
 

Děkujeme partnerům