Chráněné dílny se radují z nového vysokozdvižného vozíku, přispěl na něj Moravskoslezský kraj

27.03.2020 - Bez plánované slávy a hostů, ale v rouškách. Tak nakonec proběhlo v pátek 27. března předání nového vysokozdvižného vozíku pro Chráněné dílny Charity Opava. Ale radost to v technické dílně, ve které více jak pětatřicet osob se zdravotním postižením zpracovává vysloužilý elektroodpad a skartuje dokumenty, určitě nezmenšilo. Nový vysokozdvižný vozík, na který výrazně přispěl Moravskoslezský kraj, zde již nutně potřebovali.

Při rozebírání vysloužilého elektra, kterého zde například v roce 2019 zpracovali více jak 1.200 tun, vzniká velké množství materiálů, které je potřeba skladovat, převážet a manipulovat s nimi. Sloužily k tomu dva vysokozdvižné vozíky, přičemž jeden z nich byl již tak poruchový a starý, že ho nemělo smysl opravovat. Pokaždé, když byl z důvodu poruchy odstavený, to pro provoz dílny znamenalo značné komplikace.

Nový moderní vysokozdvižný vozík má výrazně lepší technické parametry a zvládne více úkonů. Díky přídavnému zařízení vidlí s otočí bude manipulace bezpečnější a rychlejší. Oproti starému vozíku také jezdí na LPG, díky čemuž se Charita Opava hlásí také ke své ekologické odpovědnosti. Bez finanční pomoci Moravskoslezského kraje, který přispěl částkou 750.000 korun, by si ho ale Charita nemohla dovolit. Dalších 50 tisíc korun na vozík věnovala Charitě Opava firma DANARDO, s. r. o., zbytek Charita pokryla z vlastních zdrojů.

Slavnostního předávání se měli podle původního plánu za Moravskoslezský kraj zúčastnit náměstek hejtmana pro sociální oblast Jiří Navrátil, náměstek hejtmana pro finance, investice a majetek Jaroslav Kania a vedoucí odboru sociálních věcí Daniel Rychlík. Jejich přítomnost bohužel znemožnila karanténa, ale až současná opatření pominou, určitě bude příležitost se v dílnách setkat. Děkujeme!

Děkujeme partnerům