Chráněná dílna ve Vlaštovičkách zůstane částečně zachována

26.07.2021 - Měl to být poslední den Chráněné dílny Vlaštovičky, ale nakonec to dopadlo jinak. Když se v úterý 20. července přestěhovala z Domu sv. Cyrila a Metoděje pro zrakově postižené do prostor sjednocených Chráněných dílen Charity Opava v Jaktaři, měla dílna zároveň po patnácti letech od svého založení ve Vlaštovičkách skončit. Na poslední chvíli ale padlo rozhodnutí, že provoz dílen přece jen zůstane v omezené míře zachován pro klienty Domu sv. Cyrila a Metoděje.

Chráněná dílna Vlaštovičky vznikla v roce 2006 ještě jako součást Domu sv. Cyrila a Metoděje, ale už o rok později se stává samostatným střediskem Charity Opava. Loni se ale všechny chráněné dílny Charity Opava, původně sídlící ve Velkých Hošticích, Jaktaři a Vlaštovičkách, sjednotily a postupně sestěhovaly do nových prostor v Jaktaři. Chráněná dílna Vlaštovičky byla poslední.

„Část zaměstnanců přejde do kompletační dílny, ostatní se postupně seznamují s novým a výrazně větším prostorem v keramické dílně v Jaktaři,“ říká dlouholetá vedoucí Chráněných dílen Vlaštovičky Marie Bennková. Při stěhování ale nastala oproti původnímu plánu změna.

„Nakonec jsme úplné přestěhování dílen z Vlaštoviček přehodnotili a vytvořili jakési dílenské zacvičovací nebo startovací pracoviště pro lidi se zrakovým postižením, kteří jsou klienty Domu sv. Cyrila a Metoděje,“ vysvětluje manažer Charity Opava Tomáš Schaffartzik. V dílnách jich zůstane přibližně deset, přičemž ti, kterým bude práce vyhovovat, se mohou postupně stát zaměstnanci Chráněných dílen Charity Opava v Jaktaři.

„Chtěla bych moc poděkovat všem, kdo se na stěhování dílen z Vlaštoviček do Jaktaře podíleli,“ připojuje závěrem slova díků Marie Bennková.

 

Děkujeme partnerům