Chodit koledovat se vyplatí

16.02.2007 - Často se mluví o motivaci a prostředcích, které člověka ženou k aktivitě a větší iniciativě. V rámci Tříkrálové sbírky byl také v letošním roce připraven program, který účastníky motivoval ke zkrášlení a zkvalitnění celé sbírky.
Často se mluví o motivaci a prostředcích, které člověka ženou k aktivitě a větší iniciativě. V rámci Tříkrálové sbírky byl také v letošním roce připraven program, který účastníky motivoval ke zkrášlení a zkvalitnění celé sbírky.

Bylo vyhlášeno několik soutěží a doprovodných akcí, kterých se měli koledníčci možnost zúčastnit. Téměř vše máme za sebou a vítězové soutěží jsou známi. Kdo se jimi stal jsme informovali už dříve.

Ve čtvrtek 15. února si šťastní výherci přišli převzít své zasloužené odměny. Při milém posezení předal ředitel Charity Opava Jan Hanuš vítězné skupince, která vybrala do své pokladničky největší obnos, koloběžky. Protože skupinka je jedna velká rodina, budou Montágovi od nynějška jezdit na výlety na koloběžkách. Sestry Ivuška a Hanička koledovaly se svou maminkou na ulici Fügnerova, E. Beneše a před kostelem v Kateřinkách celou jednu neděli. Malý Honzík je zatím doprovázel v kočárku. V příštím roce se už možná zařadí do početné skupiny tříkrálových koledníčků.

Ceny za nejkrásnější kostým si převzaly děti z Nových Sedlic, které letos koledovaly v nových modelech. Poukázky na nákup zboží ve vybraném hypermarketu, měly celkovou hodnotu 4000 Kč. Co si za ně děti pořídí, se dozvěděl pan ředitel při veselé debatě přímo od dětí.

Celé setkání pozorovala s úsměvem paní Michalčíková: „Je normální pracovní den. Ale co to? Slyším po schodech švitořící děti… Jdou rovnou k nám do školící dílny. Usedají ke stolu. Kolegyně přináší na stůl čaj a nějaké dobroty. „Mňam, ty jsou dobré!“
Zatímco si děti pochutnávají, vchází pan ředitel.“ Dobrý den, vítám vás tady! Ahoj, tebe znám a tebe taky a ty se jmenuješ jak? Víte proč jste tady?" " Ano ano! Vyhráli jsme cenu za nejlepší kostým při tříkrálové sbírce. " "A my zase za největší obnos v pokladničce“, ozývalo se z druhé strany stolu. Pak si povídali o tom, co si myslí, že za to dostanou a děti hádaly knížku, videokazetu, hru na počítač….. a nevím, co ještě všechno. S panem ředitelem si povídali jako s největším kamarádem a já jsem jen koukala, jak jsou bezprostřední.
Pak už došlo na předávání cen. Rozdávaly se koloběžky a taky poukázky, za které si něco samy koupí. Taky si všichni slíbili, že příští rok se budou ještě víc snažit. Že už teď ví o kamarádech, kteří se příští rok chtějí do sbírky také zapojit. A to je důležité!
Mám radost, že se to dětem líbilo. Že to přece jen není úplně ztraceno. Že nesedí jen doma u počítače , ale klidně, třeba i ve špatném počasí, se oblečou do kostýmů tří králů a chodí dům od domu, od člověka k člověku, zpívají a prosí o příspěvek, který poslouží dobré věci. Ano, ty děti, které nás jednou nahradí…… no není to optimistické?“


Poslední odměna na všechny tříkrálové koledníčky čeká 12. března, kdy si přijdou všichni společně zabruslit na zimní stadion do Opavy v době 9,30 – 11,00.

Děkujeme partnerům