Charitu Opava čeká přelomová změna, získala nové prostory v Jaktaři (+ reportáž TV Polar)

23.08.2019 - V čase, kdy si Charita Opava připomíná třicet let od svého vzniku, nebude jen slavit – naopak chystá jednu z největších změn za svou existenci. Za zásadního přispění Biskupství ostravsko-opavského získala Charita Opava část rozsáhlého areálu bývalé Strojní traktorové stanice na ulici Přemyslovců v Jaktaři, kam se postupně přesunou všechny její chráněné dílny. Velká kapacita areálu pak umožní další rozvoj zaměstnávání zdravotně handicapovaných, kterému dosud bránily nedostatečné prostory.

Jako první se do nového areálu, na jehož rekonstrukci se již intenzivně pracuje, přestěhovala v srpnu část Chráněné technické dílny sídlící ve Velkých Hošticích. Již nyní se tak snížily dopady činnosti tohoto střediska, které zpracovává převážně elektroodpad, na okolní zástavbu.

V areálu se nacházejí dva objekty – bývalá administrativní budova a takzvané čtyřhalí, tedy čtyři rozsáhlé haly se zázemím pro různé činnosti. Do několikapatrové administrativní budovy se po rekonstrukci přestěhují z Opavy a Vlaštoviček šicí, tkací, vyšívací a keramická dílna a také pracoviště gravírování a sítotisku. Do čtyřhalí se kromě Chráněné technické dílny z Jaktaře přesune ještě kompletační dílna Chráněných dílen sv. Josefa.

Stavebně i organizačně náročný proces bude trvat několik let. Projektovou dokumentaci k rekonstrukci areálu pomohlo částkou 600 tisíc korun ze svého rozpočtu financovat statutární město Opava. „Děkujeme za to,“ vzkazuje zástupce ředitele Charity Opava Tomáš Schaffartzik. „Přesun Chráněné technické dílny z Velkých Hoštic, který již začal, bude ukončen až koncem června 2020, přičemž do té doby bude činnost dílny probíhat za složitých podmínek na obou místech současně,“ vypočítává dále. „Do 30. června příštího roku má Charita Opava ambici do opravených prostor přestěhovat z Jaktaře i celé Chráněné dílny sv. Josefa a část Chráněné dílny Vlaštovičky. V jedné z hal takzvaného čtyřhalí jsou již opraveny podlahy, kanalizace a elektroinstalace a je vybudována nová mostová váha, která bude díky své ověřené kapacitě 60 tun k dispozici i dalším zájemcům.“

Před Charitou Opava, která v tuto chvíli zaměstnává kolem 260 lidí, z čehož více než polovinu tvoří zdravotně handicapovaní, se tak po třiceti letech rozvoje otevírají další možnosti růstu. Nové prostory umožní rozšíření činností a poskytnutí práce pro další zdravotně znevýhodněné, přesun dílen pak umožní přeskupit nebo rozšířit aktivity dalších středisek Charity Opava. Více prostoru pro zlepšení zázemí tak dostane například jaktařské Wellness centrum nebo sociálně terapeutická dílna Radost, která bude moci vyhovět poptávce a navýšit kapacitu pro mentálně postižené klienty.

„Věříme, že tento odvážný projekt, dosti netypický pro organizaci, působící v oblasti sociální práce, přinese pro Opavsko hned několik pozitiv,“ dodává ředitel Charity Opava Jan Hanuš. „Přispěje k rekonstrukci zanedbané části Strojní traktorové stanice, pomůže nám zaměstnávat ještě více osob znevýhodněných na trhu práce a bude mít i nezanedbatelný ekologický přínos.“

Děkujeme partnerům