Charitu navštívila delegace z Arménie a Bulharska

31.05.2007 - V úterý 29. května navštívili Charitu Opava hosté z Arménie a Bulharska. Setkání proběhlo v rámci doprovodného programu, který pro své zahraniční účastníky připravili organizátoři 6. ročníku celostátní výstavy autorských pomůcek pro vzdělávání hendikepovaných dětí POMŮCKA POMÁHÁ.
V úterý 29. května navštívili Charitu Opava hosté z Arménie a Bulharska. Setkání proběhlo v rámci doprovodného programu, který pro své zahraniční účastníky připravili organizátoři 6. ročníku celostátní výstavy autorských pomůcek pro vzdělávání hendikepovaných dětí POMŮCKA POMÁHÁ.

V jaktařském areálu milé hosty přivítal ředitel organizace Jan Hanuš. „Návštěvu z těchto zemí jsme v Charitě Opava, myslím, ještě neměli,“ řekl na úvod s úsměvem. Příchozí dále provázela PaedDr. Věra Havlíčková, ředitelka Mateřské školy speciální, Základní školy speciální a Praktické školy ELPIS v Brně a z opavské charity Mgr. Iva Burianová. Prohlédli si Chráněné dílny sv. Josefa, které jim v krátkosti představila Kamila Kupková a Rehabilitační dílny pro duševně nemocné a mentálně postižené, kterými provázel Pavel Rychta. Ve školící dílně projektu PRAPOZA pak byla připravena prezentace činností všech středisek Charity Opava a poté se rozvinula živá debata o způsobu sociální práce v České republice a možnostech církevních organizací. Hosté z Arménie se ptali na propojení jednotlivých charit, duchovní náplň projektů, motivaci klientů i zaměstnanců a vůbec systém organizace a řízení. Skupinka z Bulharska se zajímala o design výrobků chráněných dílen, marketing, způsob financování i o konkrétní možnosti případné vzájemné spolupráce. „V České republice se nám moc líbí. Lidé jsou milí. Obdivujeme vysoký stupeň organizace,“ vyslovila svoji spokojenost jedna z dam bulharské delegace.

Arménskou delegaci vedl ministr sociálních věcí Arthur Martirosyan. který zároveň stojí v čele nadace World Vision Armenia. Jejím stěžejním programem je péče o strádající děti. Na výše zmíněnou výstavu do Brna přivezli tři pomůcky pro děti s hendikepem. Spolu s ním z téže organizace přiletěly také Marina Hovhannisyan, manažerka dětského programu a Anahit Grigorian, koordinátorka dětského programu. V arménské delegaci dále byli Lala Ghazaryan, ředitelka odboru pro rodinu, ženy a děti Ministerstva sociálních věcí Arménie, Nurigian Manukyan, ředitel odboru speciálního vzdělávání Ministerstva školství Arménie a Nelli Duryan, ředitelka odboru pro mládež Národní policie Arménie.

Z Bulharska do České republiky zavítaly Emilia Chaushova, profesorka Technické univerzity v Sofii a její spolupracovnice Neviana Boumbarova, manažerka firmy Team Intelekt v Sofii. Na výstavu přivezly počítačovou prezentaci prací studentů střední školy oboru design dětské hračky. Tomuto tématu se profesorka Chaushova věnuje již mnoho let, obzvlášť se zaměřuje na vývoj hraček pro postižené děti.

Na závěr dostala Charita Opava z Arménie drobný dárek: přívěšek na klíče s náčrtem biblické hory Ararat, která se dle tradice nachází právě na území tohoto státu. „To je pro štěstí,“ zakončil Artur Martirosyan.

Děkujeme partnerům