Charita se líbila opavským zastupitelům a zástupcům magistrátu

04.06.2004 - Pod společným názvem Toulavý autobus se nám během velmi krátké doby podařilo uspořádat již řadu velmi úspěšných prezentací pro mnohé z našich významných partnerů. Ve čtvrtek 27. května jsme měli možnost zprostředkovat zastupitelům a vedoucím odborů Magistrátu Města Opavy rozsah činnosti Charity Opava. Našim hlavním cílem, společným pro všechny připravené prezentace, je vždy ukázat šíři činnosti organizace, být příjemnými průvodci a posilovat pozitivní image.

"Opravdu velice děkuji za přípravu akce a za prezentace, z nichž přímo vyzařovalo, že jste ve své práci dobří, že Vám na ní záleží. Musím říci, že jsem s obdivem sledovala, jak všechno profesionálně "odsejpá", jak jsou připraveny alternativy pro případ změny atd., přitom celá Charita plnila své běžné úkoly pracovního dne v odpoledním čase", ocenila práci svých kolegů ředitelka Charity RNDr. Anna Ekslerová.

Tentokrát přijalo pozvání 16 zástupců našeho města, kterých jsme se během prezentace ptali, zda se nám podařilo splnit záměr akce, ukázat průřez naší rozsáhlou činností v novém světle a nyní nabízíme pár postřehů. MUDr. Petr Herman: "Zvolený způsob prezentace mi vyhovuje, získal jsem přehled o profilu organizace časově velmi přijatelnou formou. Samotného mne např. překvapilo, na jaké úrovni jsou vaše výrobky a oceňuji, jak velký kus práce jste udělali v zaměstnávání lidí s handicapem." Mgr. Pavlína Hejduková: "Dokážu si nyní velmi dobře představit množství lidí, kteří se na vás obrací o pomoc a především mne zajímal a hlavně se mi velmi líbil stacionář pro staré lidi." Také pan zastupitel Ing.arch. Jan Kovář ocenil naši práci velmi milými slovy: "Smekám klobouk před vaší prací a upřímně si vážím vašeho pozvání. Opravdu jsem netušil jak náročná je péče o handicapované děti ve stacionáři Mraveneček. Vaše prezentace nám dala možnost uspořádat si svůj žebříček hodnot a vidět svět takový, jak nám ho život běžně neukáže, nenabídne."

Potěšila nás projevená pochvala i ochota ze strany několika zastupitelů spolupracovat na úrovni města např. s Chráněnou dílnou sv. Josefa Charity Opava. Během hodnocení výsledků této akce jsme si navíc uvědomili, že do budoucna musíme počítat také s tím, že někteří naši hosté neměli v životě možnost setkat se s lidmi s postižením a odtud může pramenit jejich obava z osob s handicapem, či z celé sociální problematiky. A právě překonávání této bariéry je pro nás silná motivace k pokračování v pořádání Toulavých autobusů, efektivních a vhodných nástrojů, jak dávat vědět o problémech uživatelů sociálních služeb a snad i získávat potřebnou finanční podporu pro realizaci naší práce.

Časový plán:

14,00 přivítání účastníků v Klubu sv. Anežky
14,00-14,15 prohlídka Klubu sv. Anežky - denního stacionáře pro seniory, během přejezdu prezentace Charitní ošetřovatelsko- pečovatelské služby - v autobusu
14,30-14,50 prohlídka Mravenečka - denního stacionáře pro děti s kombinovanými vadami
15,00-15,10 prohlídka Rehabilitačních dílen pro duševně nemocné a mentálně postižené
15,10-15,30 prohlídka Chráněných dílen sv. Josefa pro lidi se zdravotním postižením
15,30-16,00 prezentace ostatních středisek Charity Opava