Charita Opava na diecézní pouti

21.05.2013 - Pracovníci a klienti Charity Opava se zúčastnili Diecézní pouti Charit v Městečku milosrdenství v polských Branicích...
Více než třicítka zaměstnanců a klientů  Charity Opava nedávno absolvovala Diecézní pouť Charit, která se uskutečnila v Městečku milosrdenství v polských Branicích. Městečko milosrdenství je impozantní léčebný komplex pro duševně nemocné, který vznikal v letech 1898 až 1932. Jeho zakladatelem byl biskup Josef Martin Nathan.
 
Chariťáci se zde zúčastnili mše svaté v Bazilice sv. Rodiny, kterou celebroval biskup František V. Lobkowicz, vyslechli si přednášku o zakladateli Josefu Martinu Nathanovi a prohlédli si nejen areál, ale také chráněné dílny, v nichž duševně nemocní pracují. Všem se v Městečku milosrdenství moc líbilo a ani nevidomí klienti Domu sv. Cyrila a Metoděje nepřišli zkrátka. Jejich průvodci jim vše důkladně popsali a bylo jim dovoleno, aby si některé některé věci sami osahali, a to dokonce i v Bazilice sv. Rodiny.
 
Za zmínku stojí, že Charita Opava se postarala, aby poutníci netrpěli hladem a zajistila pro ně přibližně tři sta porcí guláše. Ač to nebylo domluveno, polští přátelé měli stejný nápad, takže účastníci poutě měli možnost zkusit i polský guláš. Jak se nám podařilo zjistit, každý byl jiný, ale oba chutnaly výborně.
 
Poutníci z opavské Charity se na místo dopravovali převážně auty. Sedm z nich pod vedením Hynka Závorky se však rozhodlo pro pěší pouť – byli to manželé Rychtovi, Svatava Bláhová, Marie Gilíková, Milena Žurková, Eva Pospěchová a Milena Pchálková. Cesta trvala přibližně hodinu a do cíle dorazili všichni v pořádku.

Děkujeme partnerům