Charita Opava hostila kolegy z šesti zemí

21.05.2014 - Pět hvězdiček, tedy maximální počet bodů. Tak ocenilo sedmnáct pracovníků firem a organizací, které se věnují sociálnímu podnikání v šesti zemích Evropy, svou květnovou pracovní vizitu České republiky. Návštěvníci z Anglie, Dánska, Itálie, Španělska, Litvy a Nového Zélandu byli od 13. do 15. května hosty Charity Opava a Charity sv. Alexandra, které se spolu s partnery z těchto zemí účastní evropského projektu SEE LIGHT.

V projektu SEE LIGHT si poskytovatelé sociálních služeb z mnoha zemí Evropy díky grantové podpoře v rámci Programu celoživotního učení formou vzájemných návštěv a exkurzí vyměňují zkušenosti se sociálním podnikáním. Po exkurzích v Litvě a Anglii se nyní role hostitele ujala Charita Opava a Charita sv. Alexandra.

„Celé tři dny byly velmi náročné, komunikace probíhala kompletně v angličtině a program byl nabitý od rána do pozdního večera,“ vrací se k návštěvě Jan Hanuš. Zahraniční hosté například navštívili Charitu sv. Alexandra v Ostravě, Občanské sdružení Nová šance, které usiluje o začlenění lidí po výkonu trestu do společnosti, nebo Armádu spásy ve Strahovicích. Jeden den byl také věnován Charitě Opava, kde si prohlédli střediska, jejichž činnost má blízko k sociálnímu podnikání, například všechny tři chráněné dílny. Hosté se také zajímali o způsob prodeje výrobků chráněných dílen a velice je zaujal obchůdek, který Charita Opava provozuje v supermarketu TERNO ve spolupráci s obchodním družstvem TEMPO. „Myslím si, že účastníci odjeli z České republiky velmi spokojeni, o čemž svědčí jejich reakce, které byly vysloveně velmi pozitivní, dostali jsme od nich pět hvězdiček,“ dodává Hanuš.

Projekt SEE LIGHT, který má ve znaku maják, symbolizující naději zakotvení v jistotě stálého zaměstnání lidem, kteří si práci z různých důvodů v rozbouřeném moři volného trhu práce sami najít neumí, bude pokračovat v září exkurzí v Dánsku, následovat budou Itálie a Španělsko. O jeho výsledcích informují webové stránky www.see-light.org, na nichž budou postupně zaznamenány vzájemné zkušenosti, příklady dobré praxe či porovnání různých přístupů k sociálnímu podnikání ve výše uvedených zemích Evropy.