Charita bude vzpomínat na svého otce Jožku

06.06.2017 - Jako by to bylo teprve včera, a přitom od neštěstí, které otřáslo celou opavskou Charitou, letos uplynou již čtyři roky. Osobnost kněze, charitního spirituála i radního a mimořádného člověka otce Jožky Motyky, který tragicky zahynul v červnu 2013 na dovolené na Slovensku, si v Charitě Opava připomeneme ve čtvrtek 15. června 2017.

Široká veřejnost si otce Jožku připomněla již v pondělí 8. května na memoriálu s jeho jménem. Na start závodu, pořádaného stěbořickým Orlem a místní farností, se přihlásilo neuvěřitelných 481 běžců z řad sportovců a amatérů, trasu často běžely i celé rodiny s dětmi. Další stovky lidí pak závodu přihlížely jako fandící publikum. Běh odstartoval nově jmenovaný pomocný biskup Ostravsko-opavské diecéze Mons. Martin David, který ve Stěbořicích působil jako farář před otcem Jožkou Motykou. Velkému zájmu se těšil i odpolední koncert, na kterém vystoupil mimo jiné písničkář Pavel Helan, saxofonista Michal Žáček a gospelová zpěvačka Monika Gurbaľová, všechny doprovázela stěbořická schola pod vedením Anežky Štukavcové.

Ve čtvrtek 15. června na skromnějším a spíše rodinném setkání na svého otce Jožku zavzpomínají zaměstnanci, klienti a příznivci Charity Opava spolu se stěbořickými farníky. Účastníci piety budou moci tak jako v předchozích letech do Stěbořic dorazit buď auty či autobusy, nebo si, pokud to dovolí počasí, udělat do Stěbořic z Opavy krásnou procházku.Na místě již bude připraven program - v 9.30 hodin bude ve stěbořickém chrámu Narození Panny Marie sloužit mši svatou otec Klement Rečlo, posléze v 10.30 hodin u pietního místa v nově zrekonstruovaném parčíku vedle kostela na otce Jožku zavzpomínáme s písničkou a zapálíme svíčky na jeho památku. No a pak už bude následovat méně formální posezení na faře a farské zahradě, samozřejmě s občerstvením.

Vzpomínkové setkání na otce Jožku, které Charita Opava pořádá každým rokem, je hezkou příležitostí si připomenout osobnost člověka, který se výrazně vepsal do historie opavské Charity, a také se společně setkat a povyprávět si stranou stálého pracovního shonu.

klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek