Charita bude hostit zakladatelku hospicového hnutí Marii Svatošovou

08.10.2016 - Přednášku s názvem Hospice a umění doprovázet pronese v pondělí 10. října v 16 hodin v aule Slezské univerzity v Opavě Na Rybníčku 1 (bývalá Arma) vůdčí osobností českého hospicového hnutí.MUDr. Marie Svatošová. Vstup na akci, pořádanou Charitou Opava, je zdarma.

Marie Svatošová otevřela první hospic v České republice v roce 1995 Červeném Kostelci. Kromě toto nějaký čas organizovala domácí péči Katolické charity, v roce 1993 založila občanské sdružení Ecce homo - Sdružení pro podporu domácí péče a hospicového hnutí. Je držitelkou medaile Za zásluhy III. stupně z rukou prezidenta Václava Havla či medaile Za zásluhy o stát z rukou prezidenta Miloše Zemana. MUDr. Svatošová je také spisovatelka a publicistka, její fejetony můžeme číst kromě jiného v Katolickém týdeníku. Je autorkou knih Hospice a umění doprovázet, O naději, Víme si rady s duchovními potřebami nemocných?, Normální je věřit a řady dalších. Většina jejích knížek vyšla v Karmelitánském nakladatelství, jehož opavské knihkupectví u sv. Vojtěcha je partnerem setkání. I z tohoto důvodu proběhne ještě před přednáškou autogramiáda.

Přednáška této výjimečné osobnosti proběhne v rámci celoročního setkání Charity Opava s občany pod názvem 12 inspirací pro Opavsko a ve spolupráci se Slezskou univerzitou v Opavě.