Cesta do středověku aneb Klienti Charity Opava měli na zámku v Raduni svůj den (+ repo TV NOE)

23.06.2021 - Až do středověku se mohli alespoň na chvíli dostat klienti Charity Opava, kteří se v úterý 22. června zúčastnili akce Den Charity Opava na zámku v Raduni. Kastelánka Markéta Kouřilová se svým týmem pro ně připravila nejen speciální zámecké prohlídky, ale také focení v historických kostýmech. Vydařené dopoledne, na které dorazilo přibližně sto lidí, pak doplnila vernisáž vítězných fotografií 13. ročníku fotosoutěže MŮJ SVĚT v zámecké oranžerii.

Vrásky na čele udělal pořadatelům déšť, který se ráno přehnal nad Raduní, ale kolem desáté hodiny dopoledne už zase vysvitlo slunce. A tak se slavnostního otevření výstavy vítězných fotografií fotosoutěže MŮJ SVĚT mohli zúčastnit klienti sociálně terapeutické dílny Radost, Domu sv. Cyrila a Metoděje i Chráněného a podporovaného bydlení pro duševně nemocné. Pozváni byli také všichni ocenění autoři, jejichž snímky budou v Raduni vystaveny až dokonce srpna, ale drtivá většina se musela z pracovních důvodů omluvit. Fotografie, které se komisi v čele s patronem soutěže prof. Jindřichem Štreitem letos líbily nejvíce, totiž pořídili autoři ze vzdálených míst, jako jsou například Žďár nad Sázavou, České Budějovice nebo Týn nad Vltavou. Za všechny tedy přebrala ocenění vítězka soutěžní kategorie „Jak to vidím já“ Hana Papežová z Charity Ostrava, která do Raduně přijela i s několika kolegyněmi z Charitního domu sv. Václava.

Pak už následovaly prohlídky, které byly připraveny s ohledem na různé handicapy klientů. A samozřejmě focení v kostýmech v nádherném prostředí zámecké oranžerie, díky kterému si mnozí návštěvníci odnesou originální suvenýr.

„Od klientů Charity Opava se můžu stále učit,“ konstatovala kastelánka Markéta Kouřilová, která se stejně jako loni zhostila role průvodkyně nevidomých a slabozrakých klientů Domu sv. Cyrila Metoděje. „Díky dnešní prohlídce jsem zaregistrovala, že bychom na jednom schodišti měli přidat zábradlí do malé proluky na zámeckém schodišti. To, co lidem bez handicapu nevadí, může osobám se zrakovým postižením způsobit problém.“ A hned začala plánovat Den Charity Opava na zámku v Raduni pro rok 2022, který bude v pořadí již třetí. Zatím můžeme prozradit, že se ponese v duchu tradičních čajů o páté.

Děkujeme!

Podívejte se na reportáž TV NOE:

Děkujeme partnerům