Budoucí manažeři v charitě

23.05.2007 - Chráněné dílny jsou již víc jak deset let neodmyslitelnou součástí Charity Opava. Téměř sto zdravotně znevýhodněných občanů je zaměstnáno na pracovištích v Opavě-Jaktaři, Velkých Hošticích a nově i ve Vlaštovičkách. Studenti Střední školy podnikání, s. r. o., v Opavě si právě jaktařské dílny vybrali jako partnera do projektu Junior Achievement.
Chráněné dílny jsou již víc jak deset let neodmyslitelnou součástí Charity Opava. Téměř sto zdravotně znevýhodněných občanů je zaměstnáno na pracovištích v Opavě-Jaktaři, Velkých Hošticích a nově i ve Vlaštovičkách. Studenti Střední školy podnikání, s. r. o., v Opavě si právě jaktařské dílny vybrali jako partnera do projektu Junior Achievement.

Zdraví máme jen jedno. A když nám naše tělesná schránka vypoví službu, hledáme odpovědi na otázky po smyslu života. A k tomu často přicházejí i existenční starosti: jak a na kterém místě žít, kde najít práci. Přestože zaměstnávání zdravotně znevýhodněných lidí od letošního roku není podle nového zákona součástí systému sociálních služeb, Charita Opava dál plní své poslání: poskytuje sociální služby a zajišťuje práci lidem se sníženou pracovní schopností.

Udržet provoz chráněných dílen ale není nic jednoduchého. Na jedné straně se bere ohled na zdravotní stav každého zaměstnance. Např. v jaktařských dílnách se činnosti během dne střídají v keramické, šicí a dvou kompletačních dílnách, aby se zamezilo jednostrannému fyzickému a psychickému zatížení. A na straně druhé je tu svět konkurence, ekonomika, marketing a režim DPH. „Mnoho lidí má mylnou představu, že v charitě člověk dostane všechno zadarmo. Musíme se snažit si na sebe vydělat!“ říká Věra Bindíková stejně jako mnoho dalších. Nenechají se přeprat nemocí, která je sužuje a jí navzdory dokáží mít ze své námahy radost. Jako tisíce jiných pravidelně každé ráno vstanou a jdou do práce. Cílem není komerční úspěch, ale oboustranná spokojenost výrobců a kupujících.

Ke spolupráci si Chráněné dílny sv. Josefa vybrali také studenti nadstavbového studia na Střední škole podnikání, s. r. o., v Opavě. „V rámci předmětu ´aplikovaná ekonomie´ jsme se rozhodli, že se zapojíme do programu mezinárodní organizace Junior Achievement a založili si studentskou společnost pod názvem BLOK - Bleskoví Levní Ohleduplní Kvalitní,“ vysvětluje Radek Ondřej, jeden ze studentů, který je prezidentem společnosti. Ředitel výrobního oddělení Jan Žídek představil zakázku, kterou zde realizovali: „Charita Opava nám umožnila provést náš výrobní program, ve kterém jsme vyrobili upomínkové předměty z keramiky. Ty se nám podařilo prodat a výtěžek chceme nyní za celou naši společnost předat charitě jako poděkování.“ Díky tomuto programu si studenti mohli vyzkoušet, jak podnik či firma ve skutečnosti funguje a přidali další znalostí v oboru, který studují.

Se svým projektem by se chtěli zúčastnit krajského kola a pak postoupit do Prahy a následně do ciziny. Zaměstnanci charity jim přejí mnoho úspěchů v profesním životě. Třeba právě někdo z nich bude v prosperující firmě mít na starosti podporu sociálních projektů.

Děkujeme partnerům