Brýle pro Afriku

02.04.2008 - Máte nějaké dioptrické brýle, které již nenosíte, ze kterých jste odrostli nebo jste našli brýle po babičce? Pak máte možnost pomoci lidem ve Středoafrické republice. Charita Opava se zapojuje do sbírky Brýle pro Afriku, kterou zaštiťuje organizace SIRIRI, o.p.s.

Sběrné místo brýlí pro Opavsko je v charitním obchodě Krámku u Josífka, který najdete na Kolářské ulici 14, naproti kina Mír, kde je otevřeno ve všední dny od 9 do 17 hodin. Sbírka potrvá v Opavě do konce května. Poté se brýle odešlou organizaci SIRIRI, kde dobrovolníci ve spolupráci s oční lékařkou provádí třídění, měření a čištění brýlí. Následně jsou posílány do nemocnice v Bangui - hlavním městě Středoafrické republiky.

Běžná cena brýlí odpovídá ve Středoafrické republice průměrnému ročnímu platu, v dispenzáři však za brýle vybírají jen symbolický poplatek díky sbírkám v Evropě. Největší nouze je především o brýle dětské, drtivá většina populace SAR je mladší třiceti let. Staré dioptrické brýle, které v Česku nenajdou využití, můžou lidem ve Středoafrické republice velmi pomoci.

Donést můžete:
brýle v dobrém stavu
brýle dětské
brýle s kovovými obrubami
brýle nepoškozené
samotné sklíčka nesbíráme

Více informací o projektu Brýle pro Afriku na www.siriri.org.