Blahopřejeme vítězům fotosoutěže MŮJ SVĚT!

03.02.2014 - V pořadí již šestý ročník fotosoutěže MŮJ SVĚT, pořádaný Charitou Opava pro zaměstnance, dobrovolníky a klienty Charit z celé České republiky, má vítěze. Porota, v jejímž čele zasedl v pondělí 3. února dopoledne patron soutěže fotograf prof. Jindřich Štreit, je vybírala z více než tří stovek fotografií, které letos dorazily do všech třech soutěžních kategorií.

Dvě tradiční kategorie s názvem „Portrét“ a „Život kolem nás“ byly v tomto roce poprvé rozšířeny o novou kategorii, v níž pod názvem „Jak to vidím já“ soutěžili také uživatelé služeb Charit. Nad touto kategorií převzala patronát společnost ASEKOL, neziskově hospodařící společnost, která v zastoupení výrobců a dovozců organizuje celostátní systém zpětného odběru elektroodpadu a která také dává práci našich Chráněným technickým dílnám ve Velkých Hošticích. Regionální manažer firmy ASEKOL Zdeněk Kovářík také zasedl spolu s Jindřichem Štreitem a Jiřím Siostrzonkem z Institutu tvůrčí fotografie FPF Slezské univerzity v Opavě v tříčlenné porotě.

„Fotografie z fotosoutěže jsou rok od roku lepší a ani letošní rok nebyl výjimkou,“ zhodnotil Jindřich Štreit úroveň právě uzavřeného 6. ročníku soutěže, ve které se za celou dobu existence sešlo už více než 1.600 fotografií. Podle dalšího z porotců Jiřího Siostrzonka se úroveň fotografií lepší i proto, že fotografie jsou k vidění na výstavách a jsou také zveřejňovány na webu. „Soutěžící jsou pak konfrontováni s úrovní ostatních fotografií, což vede ke zvýšení kvality,“ soudí Siostrzonek.

Porota tedy měla opět velmi těžký úkol – vybrat ze všech fotografií ty nejlepší. A zde jsou vítězové jednotlivých kategorií:

Kategorie PORTRÉT: 1. místo Alena Růžičková (Farní Charita Milevsko), 2. místo Adam Knoflíček (Charita Kaplice), 3. místo Nikola Rožnovská (Oblastní Charita Uherské Hradiště).

Kategorie ŽIVOT KOLEM NÁS: 1. místo Lukáš Volný (Charita Hlučín), 2. místo Hana Papežová-Kolářová (Charita Ostrava), 3. místo Iva Kučerová (Oblastní Charita Uherské Hradiště).

Kategorie JAK TO VIDÍM JÁ: 1. místo Antonín Poláček (Charita Nový Jičín), 2. místo Martin Žídek (Charita Opava), 3. místo Tereza Gulová. (Charita České Budějovice).

Blahopřejeme!

Na vítěze čekají hodnotné ceny a diplomy s podpisy členů komise. Nejlepší snímky budou veřejnosti představeny na slavnostní vernisáži v pondělí 24. března 2014 ve výstavní budově Slezského zemského muzea v Opavě. Poté bude výstava k vidění v galerii opavského obchodního centra Silesia a následně bude opět putovat po celé republice.

Reportáž ze zasedání komise natočila Česká televize a budete ji moci shlédnout v některém z blízkých vysílání pořadů Události v regionech na ČT 1 a Události v kultuře na ČT Art.