Biskup Martin David si prohlédl nové prostory Chráněných dílen Charity Opava

07.08.2020 - Biskup Martin David si v doprovodu diecézní ekonomky Marty Hruškové prohlédl v pátek 7. července prostory části bývalé strojní traktorové stanice v Jaktaři, které se stanou novým domovem Chráněných dílen Charity Opava. Prostory, které procházejí rozsáhlou rekonstrukcí, získala Charita Opava za zásadního přispění Biskupství ostravsko-opavského.

Hosty z biskupství provedli ředitel Charity Opava Jan Hanuš a jeho zástupce Tomáš Schaffartzik bývalou administrativní budovou i čtyřmi rozsáhlými halami se zázemím. Několikapatrová administrativní budova se stane pracovištěm šicí, tkací, vyšívací a keramické dílny a bude se zde provádět také gravírování a sítotisk. Ve čtyřech halách pak bude sídlit chráněná technická a kompletační dílna.

Na budovách finišují stavební práce a zároveň již začalo náročné stěhování. „Nejprve jsme v červenci stěhovali nové neobsazené šatní skříňky, stoly, židle a obecně materiál, který nepotřebujeme,“ popisuje Tomáš Schaffartzik. „Pak jsme z důvodu velkých rozměrů a hmotnosti ještě před pokládkou dlažby přestěhovali tři keramické pece a laser,“ dodává. Hlavní část stěhování ale čeká dílny v srpnu.

V září se s novým areálem během malé interní slavnosti seznámí všichni pracovníci Charity Opava. Oficiální slavnostní otevření proběhne ve čtvrtek 8. října, kdy  biskup Martin David nové prostory požehná za účasti řady hostů.

Charita Opava dnes zaměstnává více než 270 lidí, z toho je 170 občanů se zdravotním handicapem. Velká kapacita areálu umožní další rozvoj zaměstnávání zdravotně handicapovaných, kterému dosud bránily nedostatečné prostory.

Děkujeme partnerům