Biskup Martin David požehnal koledníkům, na průvod přišlo k tisícovce lidí

05.01.2018 - Až tisícovka lidí přišla v pátek 5. ledna pod Ptačí vrch v Opavě, aby doprovodila Tři krále a jejich krojovaný doprovod v průvodu k jesličkám a svaté rodině u Slezského divadla.

Až tisícovka lidí přišla v pátek 5. ledna pod Ptačí vrch v Opavě, aby doprovodila Tři krále a jejich krojovaný doprovod v průvodu k jesličkám a svaté rodině u Slezského divadla. V pořadí desátý Tříkrálový průvod pojala pořádající Charita Opava netradičně a v jeho závěru všem malým i velkým králům, kteří v těchto dnech koledují v nejstarší české charitativní akci Tříkrálová sbírka, požehnal pomocný biskup ostravsko-opavský Mons. Martin David.

Jubilejní Tříkrálový průvod přinesl řadu novinek a lákadel, k tomu největšímu nepochybně patřil živý velbloud, kterého si pohladily a s nímž si pořídily fotografii snad všechny děti. Na rozdíl od předchozích let průvod nevyšel z Dolního náměstí, ale od Ptačího vrchu, kde zazpíval pěvecký sbor ZŠ Ilji Hurníka Domino a kde se se všemi příchozími přivítal ředitel Charity Opava Jan Hanuš. Mohutný průvod se pak vydal skrze Ostrožnou ulici v rytmu bubenického orchestru BORIS ke Slezskému divadlu, na jehož schodech Tři králové předali dary svaté rodině. Všechny pak pozdravil opavský děkan Jan Czudek a společně přijali požehnání biskupa Martina Davida.

Tříkrálová sbírka je společným dílem mnoha lidí, kteří se dohromady podílejí na pomoci potřebným lidem ve svém bezprostředním okolí. Ředitel Charity Opava Jan Hanuš proto všechny krátce seznámil s tím, komu budou vybrané peníze letos pomáhat, a poděkoval těm, kteří se na sbírce podílejí, ať už jako organizátoři, koledníci nebo dárci.

A díky patří také všem, kteří každý svým dílem přispěli k tomu, že jsme si letos v Opavě mohli společně užít opravdu mimořádně povedený Tříkrálový průvod: hercům Slezského divadla pod vedením režisérky Jany Andělové-Pletichové, pěveckému sboru Domino, bubenického orchestru Boris, zvukaři Karlu Volfovi, Tomáši Páterovi a jeho velbloudovi z firmy ZOOchov farma Kružberk (http://www.zoochov.cz/), všem organizátorům i Vám, kteří jste se přišli podívat.