Bílá pastelka pro Vlaštovičky, Vlaštovičky pro Bílou pastelku

18.10.2018 - Tradiční sbírky Bílá pastelka, pořádané každoročně v říjnu u příležitosti Mezinárodního dne bílé hole, se letos zúčastnili také čtyři klienti Domu sv. Cyrila a Metoděje pro zrakově postižené. V doprovodu zaměstnanců Domu sv. Cyrila a Metoděje dlouhých šest hodin vybírali příspěvky v Opavě.

Sbírku Bílá pastelka pořádá od roku 2000 Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR na podporu nevidomých. Provádí ji dobrovolníci a spočívá v prodeji bílých pastelek, jakožto symbolu bílé slepecké hole i neviditelného světa nevidomých.

„Naši klienti se sbírky zúčastnili již podruhé,“ připomíná vedoucí Vlaštoviček Zuzana Janků. Také ona vyrazila ve středu 17. října v bílém tričku s logem sbírky spolu s klienty po různých opavských institucích. Společně navštívili například Hlásku, úřad práce nebo finanční úřad. „Smyslem akce bylo našim nevidomým přiblížit, jak náročné je vybrat každičký drobný peníz, který je potom použit v jejich prospěch,“ vysvětluje Janků.

Koupí jedné pastelky v hodnotě třicet korun mohli lidé podpořit financování projektů nevidomých a slabozrakých osob. Výtěžek totiž poputuje na výcvik vodících psů, podpoří odstraňování bariér a cestování osob se zrakovým handicapem, za vybrané peníze se také nakoupí různé kompenzační pomůcky či informační technologie, díky nimž se nevidomí lépe dostanou k informacím.