Anna Malchárková vrátila klienty stacionáře pro seniory do časů dětství

12.12.2019 - Do časů Vánoc svého dětství se mohli ve čtvrtek 12. prosince alespoň na chvíli vrátit klienti Denního stacionáře pro seniory. Umožnila jim to spisovatelka Anna Malchárková, která zde vůbec poprvé představila svou chystanou knihu Zapadlé drobky - tradice jednoho roku.

Čtení vyšlo na adventní čas, proto z chystané knihy, jejíž vydání je naplánováno na příští rok, vybrala Anna Malchárková ty části, které popisují tradice a lidové zvyky v období adventu, mikulášského nadělování a především Vánoc. „Atmosféra mé knihy Vám možná připomene mládí, protože popisuji Vánoce v čase poválečném, Vánoce sice chudé, ale plné kouzla starých tradic a zvyků,“ uvedla čtení Anna Malchárková.

Pozorně poslouchající klienti se tak mohli přenést do časů, kdy Vánoce doprovázely sněhové závěje, na Barborku se dávaly do vázy třešňové větve, nadělovalo se také domácím zvířatům, chodilo se na roráty a rytmus svátků určovaly náboženské obřady. A ještě dlouho po čtení společně vzpomínali na vánoční zvyky, které se dodržovaly u nich doma. Na zajímavé besedě, která se pak protáhla dlouho přes poledne, Anna Malchárková také vyprávěla o tom, jak psala své předchozí knihy a jaké reakce vzbudily mezi čtenáři.

Anna Malchárková přijela do stacionáře v rámci akce „30 dobrých skutků k 30 letům Charity Opava“, kterou si Charita Opava po celý rok 2019 připomínala své kulaté výročí. "Přeji všem krásné Vánoce, a dívejte se na pohádky místo na zprávy, budete je mít hezčí," rozloučila se spisovatelka s klienty, kteří ji vyprovodili potleskem. „Za zajímavé čtení a besedu, která naše klienty opravdu chytila za srdce, moc děkujeme,“ dodává vedoucí stacionáře Jana Řehulková.

Děkujeme partnerům