Andělé v kině Mír vylosovali výherce tříkrálových soutěží. Tříkrálová sbírka 2020 je za námi, byli jste skvělí, děkujeme!

29.01.2020 - Organizátory slavnostního vyhlášení Tříkrálové sbírky, na které zve Charita Opava každoročně všechny koledníky a vedoucí skupinek, trápila ve středu 29. ledna jedna věc – nepodepíše se chřipková epidemie, která řádí také v okrese Opava, na účasti? Dorazí nakonec do kina Mír dostatek Kašparů, Melicharů a Baltazarů, abychom jim mohli poděkovat, předat ocenění a také z jejich řad vylosovat výherce zajímavých cen? Jak se nakonec ukázalo, byla to obava zbytečná. Koledníci Tříkrálové sbírky jsou nejen obětaví a šikovní (vždyť letos vykoledovali přes 2.400.000 korun), ale také houževnatí. A tak kino Mír přesně v 16 hodin praskalo ve švech.

Tři éteričtí andělé, kteří tříkrálové odpoledne originálně uvedli, poděkovali všem, kdo se na společném díle Tříkrálové sbírky spolupodíleli a zároveň požádali o odpuštění pro ty, kteří koledníky nepřijali nebo jim dokonce spílali či nadávali. Naštěstí jich bylo jen velmi málo, o čemž svědčí skvělý výsledek sbírky. Spolu s koledníky v hledišti pak pozvali na pódium ředitele Charity Opava Jana Hanuše, který odstartoval vyhlašování soutěží a losování o řadu atraktivních cen, které Charita Opava připravila jako poděkování pro koledníky. 

První byla soutěž o nejlepšího tříkrálového spisovatele, do které dorazilo kolem třiceti básniček, povídek či zamyšlení. Vybírat z literárních prací děti i dospělých bylo těžké, ale nakonec si první místo odnesla Ester Svrčková z Opavy za práci s názvem „Zvoní“. Knižní poukázky z Karmelitánského knihkupectví si ale neodnesla jen ona, ale také další ocenění, které na pódium pozvala koordinátorka Tříkrálové sbírky Marie Hanušová. Byli to Karin Malchárková ze Slavkova, Maxmilián Staněk z Raduně, Eva Sochorová z Jamnice, Jana Ryplová z Opavy, Aleš Skotnica a kolektiv autorů z Hatě a také děti a paní učitelka ze 3. třídy ZŠ Ilji Hurníka z Opavy.  

Větší konkurence se sešla v soutěži o nejlepší tříkrálové foto nebo selfie, kam dorazilo 99 snímků. Komise ve složení redaktorka partnerského týdeníku REGION OPAVSKO Tereza Piskořová, charitní radní Jan Petkov a dobrovolník Charity Opava a oceňovaný fotograf Vladimír Herman nakonec rozhodla takto: 3. místo si odnáší fotografie Adély Gracové ze Stěbořic, 2. místo obsadil Michael Bujnovský z Hradce nad Moravicí a 1. místo patří Monice Dvorčukové z Kajlovce. Také oni si odnesli knižní poukázky z Karmelitánského knihkupectví. Vítězné fotografie otiskne v úterý 4. února týdeník REGION OPAVSKO. 

Letošní Tříkrálová sbírka byla jubilejní, protože se konala již po dvacáté. Také proto se Charita Opava rozhodla odměnit ty, kteří se „Tříkrálovce“ věnují už dlouho a obětují jí spoustu času a organizačních schopností. A protože takových „zasloužilých koledníků“ je kolem sedmdesáti, i u nich přišlo na řadu losování. Poukázky na masáže Wellness centra Charity Opava si nakonec odnesly Marie Smítalová ze Skrochovic, Naděžda Schnaidrová z Malých Heraltic a Marie Chmelařová z Milostovic.

Co naplat – největším tahákem slavnostního vyhlášení je vždy losování o hlavní ceny. Nejprve to bylo o atraktivní stavebnice, jejich novými majiteli se stali Nikol Schwanová z Oldřišova, Nikol Odráčková z Opavy, Vendula Ševčíková ze Stěbořic, Jindřich Štencl z Opavy, Tadeáš Martínek z Velkých Hoštic, Stella Hudečková z Opavy, Emílie Pacaltová z Opavy, Eliška Martínková ze Stěbořic, Natálie Gebaurová z Opavy a Vojtěch Lokoč z Oldřišova.

No, a pak přišlo to hlavní – losování o šest chytrých mobilních telefonů. Tři andělé nakonec za naprostého ticha vytáhli lístky se jmény těchto šťastlivců: Barbora Víchová (Jakubčovice), David Zahel (Slavkov), Karolína Ossadníková (Opava), Amálka Bartusková (Opava), Vojtěch Rychta (Opava) a Barbora Nováková (Suché Lazce).

Hladinu adrenalinu ale ještě na chvíli udržela na vysoké úrovní další letošní novinka - losování o stavebnice mezi účastníky v kinosále. To probíhalo tak, že andělé na pódiu nejdříve vylosovali číslo řady, a poté, co se všichni koledníci v této řadě postavili, se losovalo konkrétní číslo sedadla.

Kino Mír bylo opět svědkem mnoha výher, ale především setkání dětí i dospělých, kteří se vždy první měsíc roku spojí ve společném díle pomoci. Zvládnout zorganizovat přibližně 1.100 koledníků v téměř sedmdesáti obcích je ohromně náročně, za bezchybné vedení Tříkrálovky poděkoval v závěru Jan Hanuš Marušce Hanušové. Tříkrálová sbírka s číslem dvacet je šťastně za námi. Ale vybrané peníze budou pomáhat potřebným celý rok 2020, až do ledna 2021, kdy vyjdou Tři králové do ulic opět… Děkujeme!

Soubory ke stažení

PRVNÍ MÍSTO V SOUTĚŽI - Zvoní (Ester Svrčková).pdf PRVNÍ MÍSTO V SOUTĚŽI - Zvoní (Ester Svrčková).pdf 211 kB

Děkujeme partnerům