Advent začal v Hlavnici (Ne)silvestrem, farníci vybrali na hospic přes 30 tisíc korun

29.11.2020 - V sobotu 28. listopadu měl v Hlavnici proběhnout tradiční Farní silvestr, tentokrát spojený s benefiční sbírkou pro mobilní hospic Charity Opava Pokojný přístav. Pořádání Farního silvestru sice znemožnila koronovirová opatření, sbírku na Pokojný přístav však nezhatila. A tak se v sobotu na farní zahradě sešli hlavničtí farníci při svěcení adventních věnců, které bylo spojeno s možností přispět na mobilní hospic. A výsledek je ohromný – na místě se vybralo 30.600 korun, což společně s dalšími 37 tisíci korun, zaslaných dárci na účet Charity Opava, již nyní přineslo Pokojnému přístavu 67.600 korun. I proto byla sbírka z rozhodnutí pořadatelů prodloužena až do konce roku.

„Farní zahrada byla pro všechny zájemce otevřená od 16 do 18 hodin v souladu s předepsanými hygienickými pravidly,“ popisuje Gabriela Nádeníčková, která patří spolu s Barborou Čalovou a stěbořickým duchovním správcem o. Klementem Rečlo k hlavním organizátorům sbírky. „Kromě možnosti přispět si lidé mohli také koupit různé rukodělné výrobky, teplé nápoje z výdejního okna nebo speciální sekt pro hospic, který byl připraven pro plánované silvestrovské posezení,“ doplňuje. „Ten si mohli lidé odnést domů a tam si připít se svými blízkými.“

Když už bylo před vyhlášením druhého nouzového stavu jisté, že Farní silvestr nebude moci proběhnout, přejmenovali pořadatelé akci na (Ne)silvestr a rozeslali dopisy s prosbou o pomoc pro Pokojný přístav řadě podnikatelům a poté ji otiskli také v místních médiích. „Protože se naše snažení setkalo s tak skvělou odezvou, rozhodli jsme se sbírku prodloužit do konce roku,“ uzavírá Gabriela Nádeníčková. Finanční dary můžete tedy až do 31. prosince zasílat na účet Charity Opava 154871941/0300, s uvedením VS 19. Do poznámky je zapotřebí uvést „benefice“.

„Chtěl bych do Hlavnice poslat velké poděkování, částka, kterou jste v tak relativně malém společenství a v tak náročné době vybrali, je skutečně obdivuhodná,“ vzkazuje ředitel Charity Opava Jan Hanuš. „A Pokojný přístav finance v těchto dnech skutečně potřebuje,“ dodává s uznáním.

Děkujeme partnerům