Klub sv. Anežky bude vzpomínat na otce Josefa Veselého

15.03.2024 - Vzpomínkové pásmo na bývalého opavského děkana Mons. Josefa Veselého připravili na úterý 19. března členové Klubu sv. Anežky – dobrovolného sdružení Charity Opava ve spolupráci s Českou křesťanskou akademii a spolkem Opus Silesiensis.

Mons. Josef Veselý byl v roce 1961 ve vykonstruovaném procesu odsouzen komunistickou justicí ke třinácti letům vězení. Na kněze jej tajně vysvětil o rok později ve valdické věznici biskup Ján Chryzostom Korec. Teologická studia dokončil po propuštění z vězení v roce 1970, posléze působil v Ludgeřovicích, Budišově nad Budišovkou či v Jaktaři, v roce 1987 se stal opavským děkanem. Josef Veselý je autorem řady básnických sbírek. Několik dnů před jeho smrtí 28. října 2009 mu byl z rukou prezidenta Václava Klause propůjčen Řád T. G. Masaryka III. Třídy.

Členové klubu si připomenou tyto i další události jeho života v pásmu, ve kterém zazní hudební doprovod a básně Josefa Veselého v podání Kateřiny Šimečková a Petr Janšty. Akce se koná v pastoračním centru minoritského kláštera na Masarykově třídě v Opavě, začíná v 16 hodin a vstup na ni je zdarma.

Děkujeme partnerům