Známe již kompletní výsledky Tříkrálové sbírky na Opavsku!

20.01.2016 - Tříkrálová sbírka roku 2016 skončila opět rekordem. Na Opavsku se vybralo neuvěřitelných 1.901.016,-- korun, tedy o více než 200 tisíc korun více, než loni.

Tříkrálová sbírka roku 2016 skončila opět rekordem. Na Opavsku se vybralo neuvěřitelných 1.901.016,-- korun, tedy o více než 200 tisíc více, než loni.

Dobrý výsledek slibovalo již počítání peněz ve městě Opavě. Skoro dvacet lidí v pátek 15. ledna od rána za dozoru pracovnic Magistrátu města Opavy rozpečeťovalo pokladničky a počítalo peníze, na stole se vrstvily kopečky bankovek a mincí a brzy bylo zřejmé, že výtěžek bude v Opavě lepší, než loni. Přesto ale konečná částka všem vyrazila dech. V samotné Opavě se vybralo neuvěřitelných 612.564 korun, tedy o 108 tisíc korun více, než loni! Jak se ukázalo později, skvělé byly také výsledky v dalších městech a obcích – podívat se na ně můžete v samostatných souborech na této stránce.

Opavská Charita rozdala pro Tříkrálovkou sbírku 2016 celkem 329 pokladniček, tedy o 28 více, než loni. Skupinek koledníků tak bylo více než 300 a někteří z nich vyrazili do ulic hned 1. ledna 2016 a neodradil je ani silný mráz, který první víkend koledování místy dosahoval až mínus 20 stupňů. Posledním dnem koledování byla středa 13. ledna, některé skupinky se ale ještě vracely k lidem, které nezastihli doma a kteří volali na Charitu Opava s žádostí, ať je Tři králové navštíví. „Výsledek je úžasný,“ hodnotí sbírku její hlavní opavská koordinátorka Marie Gilíková. „Všichni vedoucí i koledníčci mají mé velké díky a  obdiv, někteří museli obejít skutečně velké území.“

„Děkujeme z celého srdce za Charitu Opava, ale především za všechny, jimž vybrané peníze poslouží,“ vzkazuje ředitel Charity Opava Jan Hanuš, který je výsledkem sbírky v Opavě nadšen. „Na Tříkrálové sbírce se v opavské Charitě podílejí stovky lidí a tisíce přispívají. Patří jim velké uznání, protože se nenechali ovlivnit lživými kampaněmi, které letos Tříkrálovou sbírku doprovázely. Naopak byli ještě vstřícnější, máme mnoho povzbudivých ohlasů, myslím si, že nás všechny Tříkrálová sbírka v dobrém spojuje,“ dodává Jan Hanuš. Letošní výtěžek je určen především pro nemocné a seniory Opavska. Za vybrané peníze Charita Opava nakoupí zdravotnický materiál pro mobilní hospic Pokojný přístav včetně potřebného krytí pro vlhké hojení, stacionáři pro seniory se chystá pořídit auto na CNG s nainstalovaným otočným sedadlem pro klienty s omezenou hybností, Chráněné a podporované bydlení s následnou péčí bude moci rekonstruovat své prostory a dostane se i na provoz charitního mateřského centra Neškola.

Díky za pomoc při Tříkrálové sbírce patří také mnoha firmám, organizacím a školám. Od Billy jsme dostali peněžní poukázky, za které jsme mohli koupit oplatky pro koledníky. Výraznou slevu na nápoje pro koledníky nám poskytla firma Nikol. Kalendáříky s tříkrálovým motivem byly dílem firmy RETIS GROUP Opava. Chytré mobily do soutěže pro koledníky věnovala firma T-Mobile. Obchodní centrum SILESA poskytlo prostor pro vyvěšení vítězných fotografií soutěže O nejlepší Tříkrálové selfie, Globus nám zase věnoval tolik potřebné banánové krabice na balení věcí pro sbírku do obcí. Poděkování patří také Aquaparku Kravaře a Technickým službám města Opavy spolu s Hláskou za bruslení zdarma pro koledníky.

Malé dárečky pro přispěvatele Tříkrálové sbírky byly dílem mnoha mateřských i základních škol. Byly to MŠ 17. listopadu, Havlíčkova, MŠ křesťanská na Mnišské ulici, MŠ Olomoucká, Riegrova, Otická, MŠ Sluníčko, Vaníčkova, Pekařská, Otice, Církevní základní škola s. Ludmily - pobočka Opava Jaktař, ZŠ Englišova, Kylešovice, Otice, Stěbořice a ZŠ Vrchní. Na výrobcích pro dárce se ale také podíleli dobrovolníci z Domova sv. Zdislavy, skauti, děti z dětského domova i odsouzení z opavské věznice. Všem děkujeme!

Děkujeme partnerům