Zdolali jsme další strmý kopec. Zrekonstruované prostory Radosti slavnostně požehnal biskup Martin David (+ video TV NOE a TV POLAR)

06.10.2021 - „Pokud byste před téměř třiceti lety přijeli vlakem do Opavy a vydali se od Východního nádraží nahoru Březinovou ulicí, mohlo by se Vám přihodit, že potkáte paní, která směrem ke klášteru Marianum tlačí do strmého kopce dvoukolák plně naložený nábytkem. A pokud byste se s ní dali do řeči, představila by se jako Magda Grimová a vysvětlila Vám, že nábytek veze na místo, kde se právě chystá založit dílny pro lidi s duševním onemocněním.“ Těmito slovy přivítal ředitel Charity Opava Jan Hanuš vzácné hosty, kteří se ve středu 6. října dopoledne přišli podívat na slavnostní otevření zrekonstruovaných a rozšířených prostor sociálně terapeutické dílny Radost a zúčastnit se jejich požehnání biskupem Martinem Davidem.

Magda Grimová, která položila základ ke vzniku Radosti, jako sestra v psychiatrické léčebně dobře věděla, jak strádají lidé, kteří jsou nuceni žít své životy v izolaci pouze za zdmi nemocnice a zavřenými dveřmi domovů. Díky její snaze vznikly na zelené louce chráněné dílny, v nichž by mohli smysluplně pracovat, potkávat se s kamarády a vracet se do společnosti, ze kterého byli v té době necitlivě vyloučeni.

„Mnoho dalších lidí, kteří se podíleli na provozu a rozvoji sociálně terapeutické dílny po následujících třicet let, muselo – tentokrát už pomyslně – tlačit na této cestě do strmých kopců dvoukoláky plné různých problémů a strastí. Nakládali si na ně nové smělé plány, nové výzvy, odhodlání dostát novým předpisům. To vše vždy se snahou pokračovat v úkolu vracet lidi s mentálním znevýhodněním a duševním onemocněním zpět do společnosti, nabídnout jim smysluplnou práci a spolu s ní také pocit potřebnosti a důstojnost,“ dodal Jan Hanuš.

Důvodů pro rozsáhlou rekonstrukci Radosti, která dnes sídli v areálu ředitelství Charity Opava v Jaktaři, bylo mnoho. „Nové prostředí, které Vám dnes chceme ukázat, je bezbariérové, takže konečně můžeme otevřít dveře také osobám imobilním,“ připomněla manažerka Charity Opava Pavlína Králová. „Rekonstrukcí starých prostor a přístavbou prostor nových jsme získali vhodné zázemí, díky kterému můžeme navýšit okamžitou kapacitu z původních 25 osob na 40 osob denně. Vybudovali jsme prostory, které nám umožní rozšířit portfolio našich činností o práci se dřevem, práci na zahradě, práci v cateringové kuchyni a ještě se chystáme připravit pro naše klienty cvičnou kavárnu, která by měla být prostorem pro nácvik baristických dovedností,“ vyjmenovala jen některé z výhod, které umožní další rozvoj Radosti. V nových prostorách najdou uživatelé rovněž příležitost k odpočinku v relaxační místnosti či na zelené střešní terase propojené se zahradou. Moderní šatny, sprchy i toalety mají dostatečnou kapacitu a také pamatují na imobilní osoby. Celkové náklady rekonstrukce se pohybují kolem necelých 25 milionů korun. Projekt je z 95 % financován z evropských sociálních fondů, 5 % spoluúčasti nese Charita.

„Klienti Radosti zde budou dělat mnoho věcí, které my považujeme za samozřejmé, nebo se nám do nich dokonce nechce, například vařit, pracovat v dílně nebo na zahraně. Ale oni z nich mají radost, mají radost z toho, že je můžou dělat,“ řekl mimo jiné před slavnostním požehnáním dílen biskup Martin David, a dodal, že by si přál, aby stejnou radost sdíleli i všichni pracovníci Radosti. Ještě před tím, než požehnal nové prostory Radosti, požehnal také mobilní elektrokavárnu, které předal také dárek v podobě dvou velkých balíků kávy.

Hosté, mezi nimiž nechyběli ředitel Charity Česká republika Lukáš Curylo, otec Jan Czudek, opavský děkan Václav Koloničný, prezident Diecézní Charity ostravsko-opavské Jan Larisch, ředitelka opavské pobočky Úřadu práce Petra Ballová či opavský primátor Tomáš Navrátil a trenér opavských basketbalistů Petr Czudek si pak mohli nové prostory prohlédnout a pochutnat si na pohoštění, které pro ně připravili klienti Radosti ve své nové cateringové kuchyni. Pozvání přijali také zástupci spolupracujících sociálních organizací z Opavska.

Odpoledne si pak slavnostní otevření a prohlídku užili také klienti Radosti spolu se svými rodinnými příslušníky a opatrovníky.

Sociálně terapeutická dílna Radost tak dnešním dnem velmi úspěšně zdolala na své pomyslné pouti další strmý kopec.

Podívejte se také na zpravodajský šot TV NOE:

Reportáž přinesla v sobotu 16. října také TV POLAR, najdete ji zde:

Soubory ke stažení

Domovník speciál k otevření RADOSTI 6. října 2021..pdf Domovník speciál k otevření RADOSTI 6. října 2021..pdf 4184 kB