Stovky fotografií, ale jen některé mohou být nejlepší. Komise vybrala vítězné snímky fotosoutěže MŮJ SVĚT

10.02.2020 - Ani orkán Sabine, který v pondělí 10. února trápil celou Českou republiku, neodradil členy odborné komise fotosoutěže MŮJ SVĚT, aby ráno nedorazili do ředitelství Charity Opava. Jindřicha Štreita a Jiřího Siostrzonka z Institutu tvůrčí fotografie FPF Slezské univerzity čekal spolu se Zdeňkem Kováříkem z partnerské firmy ASEKOL náročný úkol – vybrat vítězné fotografie 12. ročníku fotosoutěže MŮJ SVĚT, určené zaměstnancům, dobrovolníkům a klientům Charit z celé republiky. Po náročném rozhodování, který trvalo celé dopoledne, již známe jména těch nejlepších.

Dvanáctý ročník fotosoutěže charakterizuje především to, že do něj zaslalo fotografie premiérově velké množství zcela nových autorů z řady Charit celé republiky. Vzrostl také počet soutěžních fotografií, oproti 170 snímků z loňského ročníku letos přišlo 247 fotografií. Svůj podíl na tom má jistě i to, že Charita Opava rozeslala loni vydanou knihu, mapující první desetiletí soutěže, na všechny Charity v České republice spolu s výzvou k účasti na tomto jedinečném projektu.

Komise hodnotila postupně všechny tři jednotlivé kategorie soutěže - Portrét, Život kolem nás a Jak to vidím já. Kromě prvních tří vítězných snímku pak navíc udělila také tři čestná uznání ve velmi silně zastoupené kategorii Život kolem nás. Tak jako každý rok i letos porotci hodnotili snímky bez znalosti jména autora i místa, odkud fotografie pocházejí. K číslům vybraných fotografií byla teprve poté přiřazena jména. A zde tedy jsou:

Kategorie PORTRÉT:

3. místo: Mária Mešková, Chomutov

2. místo: Marie Hanušová, Opava

1. místo: Petra Vavrečková, Opava

Kategorie ŽIVOT KOLEM NÁS:

3. místo: Martin Paľov, Frýdek-Místek

2. místo: Mária Mešková, Chomutov

1. místo: Martina Soukupová, Litomyšl

Čestné uznání poroty: Petra Vavrečková, Opava, Ondřej Pokorný, Olomouc, Madalena Anna Malůšková, Hluk

Kategorie JAK TO VIDÍM JÁ:

3. místo: Zuzana Řimnáčová, České Budějovice

2. místo: Jana Židková, Opava

1. místo: Martin Paľov, Frýdek-Místek

Všechny příznivce dobré fotografie a charitní práce zveme již nyní na slavnostní vernisáž 12. ročníku fotosoutěže MŮJ SVĚT, která se uskuteční za účasti porotců, vítězných autorů a dalších hostů v úterý 25. února v Historické výstavní budově slezského zemského muzea v Opava. Máte se na co těšit, protože výstavu tvoří kromě vítězných snímků další dvacítka porotou vybraných fotografií. Jejich autory jsou:

V kategorii PORTRÉT: Šárka Orságová, Šternberk, Martin Paľov, Frýdek-Místek, Petra Vavrečková, Opava, Marie Hanušová, Opava, Soňa Matulová, Prostějov, Alena Cmielová, Frýdek Místek, Monika Žewucká, Brno a Daniel Žewucki, Brno.

V kategorii ŽIVOT KOLEM NÁS: Táňa Faltisová, Hodonín, Kateřina Dvořáková, Červený Kostelec, Marie Hanušová, Opava, Kristýna Janulíková, Prostějov a Petr Šimek, Plzeň.

V kategorii JAK TO VIDÍM JÁ zaujaly porotu fotografie z Opavy, jejíž klienti v ní byli zastoupení zdaleka nejvíce. Své snímky na výstavě uvidí Jan Ritter, Blanka Hambálková, Jana Hertlová, Jakub Rataj, Petr Musila, a Jana Židková.

Organizátoři soutěže v čele s jejím patronem Jindřichem Štreitem blahopřejí vítězům, ale současně děkují všem, kdo do soutěže poslali své snímky. „Zdá se, že roste nová generace fotografů, kteří chtějí sociální práci přibližovat veřejnosti také svými snímky, jsme za to moc rádi!“

Děkujeme partnerům