Startuje sbírka potravin, organizátoři po celé republice budou mít zástěry z Charity Opava (+ reportáž Radiožurnálu)

18.05.2019 - Celorepublikovou sbírku potravin pro potřebné pořádá v sobotu 18. května na mnoha místech celé republiky Česká federace potravinových bank. A všude budou mít organizátoři oblečenu zelenou zástěru, kterou ušili a ozdobili výšivkou v Chráněných dílnách sv. Josefa Charity Opava.

Zelené zástěry s logem Potravinové sbírky byly pro jaktařské dílny poměrně velkou zakázkou. „Museli jsme jich v termínu vyrobit dva tisíce kusů, a protože jedna výšivka trvá osm minut, pracovali jsme také na odpoledních směnách,“ říká Ludmila Slaninová.

Sbírka potravin probíhající pod záštitou ministra zemědělství Miroslava Tomana a Evropské federace potravinových bank je dnem solidarity, při kterém může každý pomoci darem trvanlivých potravin a drogerie. Probíhá dvakrát ročně na území celé české republiky. Vybrané potraviny budou převezeny do nejbližší potravinové banky, kde se roztřídí, zkontrolují a připraví pro odběratelské neziskové organizace. Posléze zboží putuje prostřednictvím regionálních potravinových bank přímo do odběratelských neziskových organizací, které pomáhají například opuštěným seniorům, matkám samoživitelkám, rodinám v krizi, lidem bez domova či lidem s psychickým a tělesným postižením.

V roce 2018 pomohly potravinové banky sto tisícům potřebných prostřednictvím více než šesti stovek neziskových organizací. Cesta darovaných potravin je krátká. Darující pomáhá přímo ve svém regionu. Zapojené jsou vybrané prodejny obchodních řetězců Albert, Billa, Kaufland, Lidl, Makro, Penny a Tesco.

Potraviny, které se vyberou, nejsou určeny pro Charitu Opava, ale pro potřebné z jiných organizací. Potravinové sbírky pro naše klienty pořadají jednou ročně studenti Slezské univerzity v Opavě a také v rámci tzv. Postní almužny občané Vrbky a Služovic.

Více informací o právě probíhající sbírce, k níž vyhotovily zástěry naše chráněné dílny, najdete zde:

www.sbirkapotravin.cz/

A z přiloženého souboru si můžete také pustit reportáž, kterou pro Radiožurnál natočil Martin Knitl.

Soubory ke stažení

opava-potravinova_sbírka-repo_rz.mp3 opava-potravinova_sbírka-repo_rz.mp3 1582 kB

Děkujeme partnerům