Rychle a zdarma. Chráněné dílny navrhly a vyrábějí obličejové štíty pro lékaře

25.03.2020 - Dvě stě ochranných obličejových štítů z plexiskla dodali zdarma pro lékaře Slezské nemocnice v Opavě Chráněné dílny Charity Opava.

Přestože jsou v první linii v boji proti infekci koronaviru, trpí lékaři Slezské nemocnice v Opavě akutním nedostatkem ochranných pomůcek, kromě roušek se jim nedostávají také speciální plastové obličejové štíty. Na aktuální poptávku po těchto štítech, inspirovanou výrobcem 3D tiskáren Josefem Průšou, rychle zareagovaly Chráněné dílny Charity Opava.

Dílny sice nedisponují 3D tiskárnou, ale mají k dispozici speciální laser. Proto bylo nutno výrobu konstrukčně vyřešit jinak. Tohoto úkolu se ujal Tomáš Rychlý, který v neděli 22. března vytvořil první variantu prototypu plastového obličejového štítu. V pondělí pak vznikla druhá varianta štítu a pak už šlo všechno rychle – oba prototypy v úterý 24. března dopoledne předvedl ve Slezské nemocnici a po zapracování připomínek lékařů, kteří si vybrali jeden z návrhů, se od středy 25. března rozjela výroba prvních 200 kusů tohoto účinného ochranného prostředku. Slezské nemocnici v Opavě a dalším zdravotnickým zařízením je Charita Opava dodá zdarma.

Chráněné dílny Charity Opava vyšly zdravotníkům vstříc i přes značné vytížení při šití roušek, kterých zde denně vyrobí na 600 kusů.

Děkujeme partnerům