RADOST - zrušení jako dárek k výročí?

14.02.2012 - Sociálně terapeutická dílna slaví 20 let a jako dárek za záslužnou činnost získala drastické snížení dotací...
Téměř čtyřicetiletý Jarek jezdí už dvacet let každý den ze Slavkova do Radosti, sociálně terapeutické dílny Charity Opava. Potkává se tu pravidelně s dalšími mentálně nebo duševně nemocnými lidmi, kteří nejsou umístitelní na otevřeném ani chráněném trhu práce. Celý týden si prostřednictvím různých her a pracovních činností trénují pro život potřebné návyky a paměť, učí se, slaví spolu narozeniny nebo navštěvují společenské akce. Po dvaceti letech Jarkovi ze dne na den hrozí, že o své přátele přijde.

Sociálně terapeutická dílna Radost totiž dostala ke dvaceti letům své záslužné činnosti nečekaný dárek: pravidelná roční dotace ve výši přibližně milion čtyři sta tisíc korun, poskytovaná řadu let prostřednictvím Krajského úřadu v Ostravě Ministerstvem práce a sociálních věcí ČR, byla náhle snížena na pouhých 250 tisíc korun. Kraj se ohání změnou předpisů na ministerstvu, to zase argumentuje jinými způsoby toku peněz.

Na konci tohoto přetahování ale stojí postižení lidé, kteří se nemohou sami bránit. „Pokud bychom se s touto skutečností měli smířit, musel bych právě v těchto chvílích začít vypisovat výpovědi zaměstnancům a našim klientům oznámit, že po dvaceti letech končíme,“ popisuje ředitel Jan Hanuš černý scénář, ke kterému naštěstí nedojde. A to jen díky, tomu, že Charita Opava je velká organizace, která si naštěstí je schopna s takovýmto dramatickým propadem dotací dočasně poradit. Bolet to ale bude určitě: středisko omezuje své aktivity až na dřeň, bude muset rušit jednu dílnu, nedobrovolně odejde jeden zaměstnanec. Propad Charita Opava také částečně sanuje z vlastních zdrojů, které však budou chybět jinde. Zájmy klientů Radosti jsou ale v tuto chvíli přednější.

To, že si je Charita Opava schopna s nedobrou situací operativně poradit, ale neznamená, že by se s ní chtěla smířit. „Zmatky na ministerstvu nemůžou odnášet naši klienti, hodláme se ještě určitě na patřičných místech ozvat a o finance pro Radost se poprat,“ dodává Hanuš.

Den otevřených dveří v Radosti

V pondělí 20. února 2012 se u příležitosti 20. výročí trvání uskuteční v Radosti, sociálně terapeutické dílně Charity Opava, DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ, a to od 8 do 11 hodin. Srdečně jsou zváni rodiče a blízcí klientů, zaměstnanci Charity Opava a široká odborná i laická veřejnost.

Radost nabízí klientům s mentálním postižením mnoho aktivit, přispívajících k jejich začlenění do běžného života. Chcete-li vidět normální den našich klientů a poznat vše, s čím se mohou pochlubit, přijďte se podívat.

Sociálně terapeutická dílna Radost sídlí v areálu Charity Opava na ulici Přemyslovců 26 v Opavě – Jaktaři.