Radiožurnál: Klienti Radosti neztrácejí dobrou náladu ani v náhradních prostorách

19.01.2021 - Leden 2021 přinesl velkou, byť jen dočasnou změnu pro zaměstnance a klienty sociálně terapeutické dílny Radost. Rozsáhlá rekonstrukce celého zadního traktu ředitelství v Jaktaři, která je sídlem Radosti, totiž pokračuje mílovými kroky. A jelikož nastal čas na práce ve vrchním patře jedné z budov, kde klienti trávili čas, čekalo je stěhování. Sice jen do vedlejší budovy, ale i tak to pro celé středisko znamenalo nemálo problémů.

„Naši klienti s mentálním znevýhodněním snášejí jakékoli změny daleko hůře, než lidé zdraví,“ vysvětluje manažerka Charity Opava Pavla Králová. „Proto jsme je i opatrovníky na stěhování dlouho připravovali a celý rok dopředu plánovali postup, aby pro ně změna byla co nejméně stresující,“ dodává. Místnosti, v nichž donedávna sídlila keramická dílna, se musely upravit a vymalovat, aby vyhovovaly novému účelu. Radost zde najde útočiště po následujících šest měsíců, které zbývají do rekonstrukce celého jaktařského areálu. 

Díky přestavbě tomu bude moci Radost do konce letošního roku navýšit počet klientů ze současných pětadvaceti až na čtyřicet denně a uspokojit tak i žadatele. Je totiž jedinou sociálně terapeutickou dílnou v Opavě a poptávka po jejích službách je větší, než jaké jsme mohli v předchozích nevyhovujících prostorách vyhovět.

Celá náročná přestavba bude uhrazena z evropských peněz, konkrétně z Integrovaného regionálního operačního programu. 

Poslechněte si reportáž, kterou o rozsáhlé rekonstrukci přinesl Český rozhlas Radiožurnál v neděli 17. ledna 2021.

Soubory ke stažení

Radiožurnál, 17. ledna 2021, přestavba RADOSTI.mp3 Radiožurnál, 17. ledna 2021, přestavba RADOSTI.mp3 1208 kB

Děkujeme partnerům