Program GuideConnect pomáhá nevidomým, pořídila nám ho nadace Leontinka

19.10.2020 - Počítače jsou již neodmyslitelnou součástí každodenního života. A zvlášť prospěšné mohou být pro lidi s různými handicapy, kterým mohou pomoci v celé řadě činností a také v komunikaci. Řadu užitečných programů pro lidi se zrakovým postižením používají například v Domě sv. Cyrila a Metoděje ve Vlaštovičkách u Opavy. A upgrade jednoho z nich, počítačového programu pro osoby s těžkým zrakovým postižením GuideConnect, si zde mohli pořídit díky podpoře nadace Leontinka.

Program GuideConnect má velmi jednoduché počítačového prostředí pro osoby, které mají nižší počítačové znalosti či dovednosti nebo s počítačem začínají teprve pracovat. „Ovládá se prostřednictvím přehledných textových nabídek a je pro naše uživatele nejlepší volbou při ovládání počítače,“ říká vedoucí Domu sv. Cyrila a Metoděje Zuzana Janků. Uživatel nepracuje ve složitém grafickém prostředí systému Windows a vše, s čím se v programu GuideConnect setká, přečte hlasový výstup. GuideConnect nabízí vše, co uživatelé od počítače očekávají. Například práci s texty, prohlížení internetu, odesílání a přijímání e-mailů, kalendář, adresář, poznámky, přehrávání hudby a videa.

"Díky tomuto speciálnímu upgradu došlo k výraznému zkvalitnění služby sociální rehabilitace. Klienti budou moci vyhledávat informace běžného charakteru, o které díky zrakové vadě mnohdy přicházejí,“ dodává se slovy díků nadaci Leontinka Zuzana Janků.

Děkujeme partnerům