Slavíme třicet let Charity Opava, přidejte se!

16.11.2019 - Třicet let své existence si již tento víkend připomene Charita Opava. Slavit budeme nejprve v pátek 22. listopadu na slavnostním představení ve Slezském divadle v Opavě, na druhý den, tedy sobotu 23. listopadu, pak chystáme setkání všech lidí, kteří stáli u zrodu této organizace nebo se k ní postupně během třech desetiletí služby opavské veřejnosti připojovali. Snažili jsme se oslovit všechny, na které máme kontakt, pokud se ale pozvání k někomu z těch stovek lidí, kteří byli za tři desetiletí součástí Charity Opava, přece jen nedostalo, prosíme, ať se přihlásí.

„V listopadu 2019 slavíme kulaté výročí Sametové revoluce, která přinesla naší zemi celou řadu pozitivních změn,“ zasazuje oficiální vznik Charity Opava do politického kontextu změn v roce 1989 její současný ředitel Jan Hanuš. Právě díky pádu komunistického režimu před třiceti lety totiž mohla na Opavsku začít veřejně působit křesťanská iniciativa, jejíž počátky sahají až do 70. let minulého století. Z malé organizace se od té doby stala respektovaná organizace, která ve svých čtrnácti střediscích zaměstnává přes 260 lidí, z toho větší polovinu handicapovaných. Počet klientů Charity Opava se v současnosti pohybuje kolem čtyř a půl tisíce lidí ročně.

Lidé Charity Opava se nejprve setkají v pátek 22. listopadu ve Slezském divadle v Opavě, kde bude pro pozvané připraven muzikál Noc na Karlštejně a poté malé občerstvení ve foyer Slezského divadla. „Tím ale oslavy zdaleka nekončí,“ doplňuje Jan Hanuš. „Hned druhý den, tedy v sobotu 23. listopadu, totiž zveme všechny současné i bývalé zaměstnance na Dopoledne s Charitou.“ To začne v 9 hodin děkovnou mší svatou v kapli Božského srdce Páně v Marianu a bude pokračovat v místním společenském sále od 10 hodin přátelským posezením a prezentací fotografií a dokumentů, zachycujících tři desetiletí Charity Opava. „Nemáme ale kontakt na všechny bývalé zaměstnance a dobrovolníky, a tak budeme rádi, když se každý z Vás, kdo by chtěl s námi v sobotu pobýt, ozval na e-mail tks@charitaopava. cz, nebo formou SMS koordinátorce setkání Marii Hanušové na telefonní číslo 604 175 518,“ vyzývá Jan Hanuš všechny pamětníky, aby si při posezení u kávy a čaje přišli popovídat se současnými zaměstnanci i bývalými kolegy.  

V řadě farností opavského děkanátu také budou slouženy mše svaté jako poděkování za 30 let činnosti Charity Opava, s prosbou o požehnání pro všechny klienty, zaměstnance a spolupracovníky.

Děkujeme partnerům