Pomoc ukrajinským uprchlíkům nekončí, chybí zařízení pro domácnost

04.11.2022 - Od začátku ruské války na Ukrajině a následné uprchlické vlny především žen a dětí již uplynulo osm měsíců. Většina z utečenců na počátku války doufala, že se budou moci velmi brzy, možná již po měsíci, vrátit domů. Pak museli svou naději posunout na červen a dnes už vědí, že vše může bohužel trvat o dost déle. A protože lidé, utíkající před válkou, často přišli jen s dvěma taškami věcí, které si stihli narychlo sbalit, potřebují si nyní oproti původním plánům zařizovat domácnosti. Budou proto vděčni za materiální dary, které jim jejich nové provizorní domovy pomohou vybavit.

Prakticky hned od začátku ruského napadení Ukrajiny vzniklo v Opavě dobrovolnické komunitní centrum pomoci válečným uprchlíkům. Jmenuje se Paľanycja a sídlí v areálu bývalé tiskárny Optys v Opavě na Rybářské ulici 44. Ukrajinci zde najdou tzv. freeshop s materiální pomocí, infocentrum s potřebnými kontakty, nabídku volnočasových aktivit pro děti i dospělé, kurzy češtiny, různé druhy setkávání a přednášek. Na zabezpečení provozu Paľanycje se spolu s dalšími neziskovými organizacemi a dobrovolníky podílí také Charita Opava. Koordinací pomoci válečných uprchlíkům byla za Charitu Opava pověřena Marie Hanušová.

„Někteří z Ukrajinců se již vrátili domů, ale mnozí nemají kam, jejich domovy jsou zničeny. Další musí svůj návrat odložit až po skončení války, protože v jejich obcích a městech se stále bojuje,“ potvrzuje Marie Hanušová. „Těmto lidem končí improvizované bydlení a hledají si vlastní podnájem, i proto se mění jejich požadavky, protože si potřebují zařídit nové domácnosti,“ dodává. Proto se jim budou velmi hodit různé domácí potřeby jako nádobí či rozmanité spotřebiče, drobný nábytek, ale také lůžkoviny, čisté a nositelné zimní oblečení a boty.

Uvedené komodity mohou dárci přivážet do centra Paľanycja každé úterý a čtvrtek vždy od 9 do 17 hodin. A stále zde budou rádi i za dary potravin a drogerie. Děkujeme!

Děkujeme partnerům