Od „Služby křesťanské pomoci“ k Charitě Opava. Oficiálně jsme byli založeni před třiceti lety

04.06.2021 - Zítra to bude přesně třicet let, co byla oficiálně založena Charita Opava. Neoficiálně ovšem skupina žen v čele s Annou Ekslerovou pomáhala se souhlasem a podporou tehdejšího opavského děkana otce Josefa Veselého potřebným už před rokem 1989. Po Sametové revoluci tato skupina ihned začala pracovat veřejně pod názvem „Služba křesťanské pomoci“ a usilovat o oficiální založení Charity Opava. Podařilo se to 6. června 1991, tedy právě před třiceti lety. Tehdy ještě pod jménem Oblastní charita Opava.

Počátek devadesátých let přinesl díky nově nastoleným svobodným poměrům ohromný vzmach občanských aktivit a iniciativ. Řada z nich vznikala živelně díky nadšení lidí, kteří mohli konečně v demokratické společnosti realizovat své nápady, plány a aktivity. O tom, jak legislativa v nových podmínkách teprve dobíhala rychle se měnící vývoj, svědčí i následující data v historii opavské Charity – právní subjektivita byla na Oblastní charitu Opava delegována až 7. ledna 1992 a oficiální zřizovací dekret, podepsaný arcibiskupem olomouckým Janem Graubnerem, je datován až 26. říjnem 1993.

Poté, co 30. května 1996 vznikla vydělením z olomoucké arcidiecéze nová Ostravsko-opavská diecéze, stala se také novým zřizovatelem opavské Charity. Biskup ostravsko-opavský František Václav Lobkowicz pak v návaznosti na tuto změnu dekretem z 21. ledna 2001 změnil název Oblastní charita Opava na jeho současnou podobu Charita Opava.

„To, jak velkou a prospěšnou organizací se za několik desetiletí Charita Opava stane, mne tehdy nenapadlo ani v nejdivočejším snu,“ komentovala to v roce 2014 první ředitelka Charity Opava Anna Ekslerová. „Představovali jsme si převážně dobrovolnickou občanskou iniciativu několika lidí, kteří se snaží projevovat své křesťanství jako konkrétní osobní službu potřebným v okolí.“

 

 

Děkujeme partnerům