Nová podoba sociálně terapeutické dílny Radost roste před očima

08.04.2021 - Není nad to mít střechu nad hlavou. Někdy k ní ale vede komplikovaná cesta. Tak jako v případě rekonstrukce a přestavby sociálně terapeutické dílny Radost v Jaktaři. Jak se dostat s těžkými a velkými betonovými stropními panely do přístavby, která se staví ve dvoře? V cestě stojí vysoká budova a přístup není možný ani z druhé strany. To je jen jeden z problémů, který musí řešit tým pracující na projektu zásadní přestavby sociálně terapeutické dílny Radost v prostorách ředitelství Charity Opava. Jmenuje se „S Radostí k lidem“ a na jeho konci na klienty Radosti, kterými jsou lidé s mentálním a duševním handicapem, čeká zbrusu nový moderní areál s řadou nových prostor.

Práce, které začaly loni v listopadu, mohou naštěstí probíhat i v době nouzového stavu či lockdownu. Návštěvník, který by se do Jaktaře přišel podívat až po pěti měsících od začátku stavby, by to už zde nepoznal. Nejprve byla vybudována opěrná zeď, která podpírá mohutný travnatý svah v zahradě. Stavba se pak mohla rozrůst směrem do zahrady o dvě dílny, cvičné kuchyně pro přípravu drobných cateringů a skladovací prostory.

„V prostorách, kde dříve bývaly kompletační dílny, se pomalu rýsuje nové sociální zázemí pro klienty,“ vyjmenovává postupné kroky přestavby manažerka Pavla Králová. „Šatny, sprchy i toalety budou mít dostatečnou kapacitu a pamatují i na osoby imobilní,“ dodává. K nepoznání je již také změněno druhé patro jedné ze dvou rekonstruovaných budov, které budou propojeny. Byly zde odstraněny sádrokartonové příčky a vznikly nové dispozice pro stravování klientů a pracovníků. Připraven je také otvor pro vstup na budoucí zelenou terasu. Vedle stávajícího schodiště je vybudována výtahová šachta, která umožní přístup do patra také lidem s problémy s pohybem. Na nových základech také vzniká vstupní hala, jejíž hrubá stavba je již hotova. „Nemile nás ovšem překvapila vlhkost zdiva na západní stěně rekonstruovaných budov, čeká nás jeho sanace z venkovní i vnitřní strany,“ popisuje Pavla Králová nečekaný problém, který bude bohužel znamenat také zvýšení nákladů.

Určitě si s ním ale poradí tak jako s dopravou betonových plátů na střechu do těžce přístupné přístavby ve dvoře. Střecha totiž musí být skutečně bytelná a pochozí, protože na ní v budoucnu vyroste zelená terasa, která klientům poskytne prostor pro relaxaci v době oběda či v odpoledních hodinách. Velké betonové panely do dvora nakonec přepravil vysoký pojízdný jeřáb, který je hladce přenesl nad střechami budov až do dvora. Pokud budou další práce probíhat podle plánu, mohli by se klienti stěhovat do nových prostor v době letních prázdnin. „Již vybíráme materiály a barvy podlahových krytin, oken a vnitřních dveří. Pomalu začínáme vidět novou Radost v barvách,“ uzavírá optimisticky Pavla Králová.

Přestavba bude z velké částí hrazena z evropských peněz, konkrétně z Integrovaného regionálního operačního programu. Část naši spoluúčasti pokryjí výnosy z Tříkrálové sbírky. Charitu Opava odporují také město Opava a Moravskoslezský kraj.

Děkujeme partnerům