Nenechte si ujít pořad o dominikánovi Julkovi, disidentovi na invalidním vozíku.

11.09.2019 - Komunistická Státní bezpečnost v osmdesátých letech sledovala, vyslýchala a perzekuovala dominikána Julka Augustina Vargu, i když ho bolestivá nemoc upoutala na vozík. Přesto se zcela nemohoucí disident na invalidním vozíku stal osobností, které se nakonec báli i oni. Charita Opava spolupořádá v rámci letošní Bezručovy Opavy, která je u příležitosti 30. výročí od Listopadu 1989 věnována tématu „svoboda“, scénické čtení divadelní hry Julek. Tu o statečném a hluboce věřícím Juliovi Vargovi z Šumperka, který se v časech komunismu nezalekl těžké choroby ani šikany komunistické státní bezpečnosti, napsal opavský rodák Ondřej Elbel.

Z domu Julka Vargy, který koncem osmdesátých let tak intenzivně sledovala Státní bezpečnost, se často ozýval zpěv, modlitby. Scházeli se tu na bytových seminářích „nebezpeční“ disidenti, bývalý političtí vězni Zvěřina, Mádr, Hrdlička, Malý či Duka a stovky dalších intelektuálů z celé republiky. Odnášeli si samizdaty a letáky, které psali a tiskli přímo u Juliuse Vargy na počítači zn. Commodore.

Režisér Ondřej Elbel začal hru Julek na motivy skutečných událostí psát v roce 2013. Pojednávala krom jiného také o hledání síly k zachování vnitřní svobody v těžkých časech. O to paradoxnější je její osud. Divadlo Šumperk, kde byl Ondřej Elbel pátým rokem režisérem, dramaturgem a uměleckým šéfem, ale prošlo v roce 2013 z politických důvodů malým personálním zemětřesením. Po odvolání ředitele byl propuštěn také Ondřej Elbel. Hra Julek, jejíž poselství se šumperským politikům najednou opět nehodilo, byla stažena z připravovaného repertoáru. Ondřej Elbel scénář, podle kterého později vznikla také komiksová kniha Objekt Julek, přesto dopsal. Několikrát ho uvedl formou scénického čtení a představil ho také v knihovně Václava Havla v Praze.

Opavského scénického čtení, jemuž bude autor přítomen, se ujal herec Slezského divadla Daniel Volný se studenty ostravské konzervatoře.

Večer scénického čtení pod názvem Julek - disident na invalidním vozíku, můžete zdarma navštívit ve čtvrtek 19. září v 18 hodin v Kupe, zrekonstruované vodárenské věži u Východního nádraží v Opavě. Následovat bude formální i méně formální beseda s Ondřejem Elblem.

Dokument o Julkovi Vargovi „Legenda o svatém Juliovi“, natočený režisérem Petrem Hátlem podle scénáře Mikuláše Kroupy, můžete shlédnout na tomto odkazu:

https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/11454740577-pribehy-20-stoleti/216562261760014-legenda-o-svatem-juliovi

Soubory ke stažení

Julek.pdf Julek.pdf 372 kB
Plakát Bezručova Opava . Objekt Julek.pdf Plakát Bezručova Opava . Objekt Julek.pdf 76 kB

Děkujeme partnerům