Na Dnu čisté dopravy přiblíží Charita Opava svět lidí s handicapem

07.09.2020 - Dnem čisté dopravy odstartuje v sobotu 12. září Evropský týden mobility. Ten chce podpořit alternativní způsoby dopravy či upozornit na znečištění ovzduší, hluk. Na Dolním náměstí v Opavě se ho zúčastní také Charita Opava, která návštěvníkům názorně předvede, jak se v dopravě ve městě pohybují lidé se zdravotním znevýhodněním.

Sérii akcí v Opavě zahájí v sobotu 12. září Den čisté dopravy. „Dopolední návštěvu farmářského trhu na Dolním náměstí mohou lidé spojit s prohlídkou elektromobilů, autobusu na CNG nebo jiné moderní techniky, a to od 9 do 12 hodin. Chybět nebudou ani ukázky první pomoci, preventivní aktivity Městské policie anebo možnost vyzkoušet si pohyb se slepeckou holí či invalidním vozíkem. Zatímco dospělí mohou pokládat své otázky ohledně dopravy ve stánku města, jejich ratolesti zabaví dílničky pro děti,“ zve koordinátorka akce Kateřina Durčáková. Otevřena bude také historická měnírna elektrického proudu na Rybím trhu, kde v 10 a 11 hodin proběhnou komentované prohlídky.

Významnou součástí akce je Eko-závod, který odstartuje z Dolního náměstí v 10 hodin. „Úkolem závodníků je v časovém limitu navštívit co nejvíce památek Opavského Slezska a přitom mít co nejnižší produkci CO² na osobu,“ uvedla Renáta Veselská z MAS Opavsko. Ani letos nebude chybět úspěšná sbírka kol pro Afriku či beseda o tom, jak chytře předejít dopravním nehodám. Především senioři na ni mohou zavítat ve čtvrtek 17. září do Obecního domu.

Více informací najdete v přiloženém letáčku.

Tyden-mobility-plakat2020_3_fin.pdf Tyden-mobility-plakat2020_3_fin.pdf 590 kB