Konference Fénixu se bude věnovat problematice traumat, můžete se již hlásit!

12.04.2019 - Problematiku traumat v našich životech otevře odborná konference, kterou pod názvem „Trauma - když tělo a duše nezapomíná“ pořádá ve čtvrtek 16. května služba krizové pomoci Charity Opava Fénix.

Každý z nás se někdy musí vyrovnávat s různými nepříjemnými nebo tragickými zážitky, které se mu nesmazatelně vtiskly do života a zásadně ho poznamenaly. Ti odolnější jsou schopni traumatické situace časem zvládnout a zpracovat sami nebo za pomoci nejbližších, mnozí v sobě ale nepříjemnou zkušenost neseme mnoho let, někdy i celý život.

„Následkem psychického traumatu může být mimo jiné také ztráta důvěry v sebe a v ostatní, například v souvislosti s nehodou, železničním neštěstím, požárem, znásilněním, sexuálním zneužitím, týráním, přepadením, pokusem o vraždu nebo jinou násilnou trestnou činností,“ vysvětluje spoluorganizátorka konference Lucie Trunečková. Postiženy podle její zkušenosti přitom nebývají jen oběti, ale také svědci těchto činů. K uvědomění a překonání těchto silných zážitků potřebují lidé nejen čas, ale častokrát i odbornou pomoc. „Jsme si vědomi, že s traumaty bojuje mnoho lidí, možná i našich příbuzných, známých, spousta našich klientů, rozhodli jsme se proto toto téma více otevřít. Přiblížit tento fenomén očima odborníků a poskytnout cenné informace, které mohou být nápomocny jak v profesním, tak i osobním životě,“ upřesňuje výběr tématu konference pro odbornou veřejnost.

Konference se uskuteční od 9 do 15 hodin v prostorách kulturního domu Psychiatrické nemocnice v Opavě. Bohatý program bude rozdělen do dopoledního a odpoledního bloku, na konci každého z nich pak zbude prostor pro dotazy. Podrobný program konference najdete na přiloženém plakátku.

Konference navazuje na dvě předchozí úspěšné akce Fénixu, které se uskutečnily v předchozích letech na témata „Krize jako výzva“ a „Smrt na okraji společnosti“. Vstup je opět zdarma a stejně jako v předchozích letech mohou také pořadatelé účastníkům z řad odborné veřejnosti vystavit certifikát o účasti, aby si konferenci mohli započíst do povinného vzdělávání podle zákona o sociálních službách. Kapacita sálu je omezena, zájemci se proto mohou už nyní hlásit u Mgr. Terezy Adamcové na mailu fenix@charitaopava.cz nebo tel. 553 653 776 a 737 615 459.

Soubory ke stažení

Plakát_Konference_TRAUMA.PDF Plakát_Konference_TRAUMA.PDF 329 kB

Děkujeme partnerům