Klienti Radosti vyrobili svíčky hromničky pro kostel sv. Janů

27.01.2021 - Po mnoha letech, kdy se v kostele sv. Janů v Opavě nesloužily bohoslužby, se zde v úterý 2. února opět rozsvítí hromniční svíčky. Po úspěšné sbírce festivalu Hradecký slunovrat a spolku ZaOpavu „Brána pro sv. Jana“ organizátoři spolu s partnerskou Charitou Opava opět otevírají bránu dlouho zavřeného chátrajícího kostela ve Smetanových sadech v Opavě. Setkání proběhne na svátek Uvedení Páně do chrámu, lidově nazývaného Hromnice, pod názvem „Po letech zas na Hromnice rožnem sv. Janům svíce“. Speciální svíčky vyrobí klienti sociálně terapeutické dílny Radost.

Dveře kostela sv. Janů se veřejnosti otevřou v 17 hodin a lidé si budou moci dlouho zavřený chrám prohlédnout až do 20 hodin večer. V 18 hodin zde pronese krátkou bohoslužbu slova vojenský kaplan 53. pluku průzkumu a elektronického boje Kamil Vícha. Ten také požehná hromniční svíčky vyrobené speciálně pro tuto akci klienty sociálně terapeutické dílny Charity Opava Radost za přispění sponzora, který si nepřeje být jmenován. „Ale můžete uvést, že jsem zde před přibližně padesáti lety chodil ministrovat,“ vzkazuje. Každý, kdo si originální svíčku pořídí, přispěje na další potřebné opravy kostela.

Událost Uvedení Páně do chrámu a lidové zvyky se svátkem spojené připomenou historik umění z Univerzity Palackého Martin Pavlíček a člen sdružení ZaOpavu Dalibor Halátek. Lidový název Hromnice vznikl díky žehnání svíček, které se pak rozsvěcely během modlitby při bouřce, ale také v těžkých chvílích života. „Na slavnostní požehnání nové kostelní brány pořízené z naší sbírky dorazilo loni v prosinci mnoho lidí, bylo to velmi příjemné setkání,“ říká ředitel Hradeckého slunovratu Vašek Müller. „Zveme proto všechny také na žehnání hromničních svíček, bude to zároveň oslava naděje v lepší časy. Pro nás všechny i pro kostel sv. Janů, o jehož znovuoživení se společně zasazujeme,“ dodává.

Děkujeme partnerům