Je pátek třináctého a v Mravenečku hoří

13.04.2018 - Je pátek třináctého, den, který podle lidové pověry přináší smůlu. Z kuchyně Denního stacionáře pro děti a mládež s kombinovanými vadami Mraveneček se náhle začíná valit hustý dým. Když se jedna z pracovnic snaží zjistit, co se děje, omdlí a ztrácí se v hustém kouři. V budově je sedm nemobilních postižených klientů.

Vedoucí Mravenečku Jana Konopková, která ihned volá hasiče, dobře ví, že se jedná pouze o cvičení. „Ale stejně mnou cloumaly nervy,“ přizná se později. I když je ranní požár v pátek 13. dubna v Mravenečku na Neumannově ulici v Opavě jen hraný, vše vypadá značně věrohodně. A především – o tom, že se jedná o nácvik zásahu opavského územního odboru Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje, nemají klienti ani potuchy. Pro ně je tedy vše doopravdy. Protože i to je součástí cvičení, které si kladlo za cíl nejen vyzkoušet v Mravenečku požární zásah, ale také umožnit požárníkům nacvičit si evakuaci a záchranu tělesně postižených osob, které nemusí spolupracovat, ale naopak mohou propadnou nekontrolované panice.

Dvě hasičská auta dorážejí do šesti minut po zavolání. Klienti jsou po areálu Mravenečku schválně rozmístěni tak, aby to měli požárníci co nejtěžší. Některé musí evakuovat z herny, jiné z relaxační místnosti nebo z koupelny. U přenášení klientů asistují zaměstnanci Mravenečku. „To pro nás bylo velmi důležité, často bychom nevěděli, jak je uchopit. Jeden z klientů měl například ochablé svalstvo, při necitelném zvedání bychom mu mohli zlomit vaz,“ komentuje to při pozdější rekapitulaci jeden ze zasahujících hasičů.

Všechno ale běží jako na drátkách. Požárníci z hustého dýmu postupně vynášejí všech šest klientů, u jedné figurantky nasazují dýchací přístroj. V krátké chvíli jsou již všichni na zahradě a požárníci se vydávají lokalizovat a zneškodnit ohnisko požáru. Je po zásahu, který pro mnohé byl jako doopravdy.

„Myslím, že to byla velmi prospěšná akce jak pro Mraveneček, tak pro nás,“ vrací se ke cvičení jeho vedoucí Mjr. Petr Serafín. „Naši klienti to zvládli, vzhledem ke svým handicapům dokonce výborně. Jen jeden klient se trochu vylekal, hned po evakuaci se uklidnil,“ chválí své svěřence Jana Konopková. A za strach, který musel klient překonat, ho neminula odměna. Mjr. Petr Serafín mu osobně předal figurku dračíka Hasíka – maskota českých hasičů, kteří ho při podobných příležitostech předávají dětským účastníkům požárů či nehod. A protože populární Hasíky vyrábí charitní Chráněná dílna sv. Josefa, vrátil se vlastně dračík zpět domů.

Výsledky cvičení ještě hasiči vyhodnotí a seznámí stacionář Mraveneček s tím, na co si zde mají dát při případném skutečném požáru pozor a čeho se vyvarovat. Ale s přáním, ať zůstane jen u tohoto cvičení, se všichni loučí a pořizují si společnou fotografii na památku toho, jak úspěšný byl nakonec pro všechny v Mravenečku pátek třináctého.