"Dílny v novém areálu" také díky pomoci Moravskoslezského kraje

27.11.2019 - Akce „kulový blesk“ čeká následující měsíce tři chráněné dílny Charity Opava. Postupně se totiž budou z Velkých Hoštic, Vlaštoviček a ředitelství v Jaktaři stěhovat do části rozsáhlého areálu bývalé Strojní traktorové stanice na ulici Přemyslovců v Jaktaři, který se stane jejich novým sídlem. Najdou zde více pracovního i skladovacího prostoru včetně nových kanceláří pro sociální zázemí pracovníků. Tento proces je náročný nejen časově, ale také finančně. Vždyť jen pořízení nového nábytku a vybavení přijde Charitu Opava na 624 tisíc korun. Z této částky nám 249 tisíci korun, tedy čtyřiceti procenty, přispěl Moravskoslezský kraj v rámci projektu pod názvem „Dílny v novém areálu“.

Skříně a stoly do šaten, mikrovlnná trouba a židle či stoly do kuchyňky, regály, odvíječ látky, paletovací vozík, vysílačky, vysavač, zametací stroj, plošinový vozík… Stovky malých drobností dohromady vyjdou na skutečně hodně peněž, zvláště když uvážíte, že v areálu najde do roka práci přes sto dvacet zdravotně handicapovaných osob. Do rekonstruované několikapatrové administrativní budovy se přestěhují z Opavy a Vlaštoviček šicí, tkací, vyšívací a keramická dílna a také pracoviště gravírování a sítotisku, do čtyřhalí, kde již částečně sídlí Chráněná technická dílna z Velkých Hoštic, se vedle Chráněné technické dílny z Jaktaře přesune ještě kompletační dílna Chráněných dílen sv. Josefa.

Stávající vybavení většiny těchto dílen je přitom často na hranici životnost, do nového areálu navíc bude zapotřebí nábytku daleko více, protože nové prostory jsou čtyřnásobně větší, než jaké mají dílny k dispozici nyní.

„Celý projekt stěhování je skutečně finančně velmi náročný, proto jsme Moravskoslezskému kraji za tuto pomoc velmi vděčni a děkujeme za ni,“ říká zástupce ředitele Charity Opava Tomáš Schaffartzik. Spolufinancování projektu „Dílny v novém“ zajistí Charita Opava z prostředků letošní Tříkrálové sbírky 2019 a z vlastních zdrojů a darů.

Děkujeme partnerům