Díky úspěšné sbírce odjela paní Hela z Hradeckého slunovratu na novém vozíku (+ nově video TV NOE)

10.11.2019 - Na zimní edici Hradeckého slunovratu přivezl v sobotu 9. listopadu paní Helu Jombíkovou manžel, který ji také při příchodu do Velké dvorany zámku v Hradci nad Moravicí, kde se festival konal, musel podpírat. Nazpět už ale odjížděla na zbrusu novém elektrickém vozíku. V crowdfundingové sbírce se na něj společnými silami složili fanoušci festivalu Hradecký slunovrat a příznivci Charity Opava.

Ve finanční sbírce na elektrický invalidní vozík s mottem „Umožněme paní Hele přijet na Hradecký slunovrat zarecitovat své verše“ se potřebných 73 tisíc korun podařilo rekordně vybrat již za osm dni. Na účtu se nakonec sešlo díky solidaritě fanoušků Hradeckého slunovratu a příznivců Charity Opava, jejíž byla paní Hela klientkou i zaměstnankyní, více než sto tisíc korun. Paní Hela si tak mohla pořídit nejen velmi kvalitní elektrický vozík, ale také řadu příslušenství včetně teplého fusaku.

Na paní Hele Jombíkové nebylo ani trochu znát, že na Hradecký slunovrat dorazila po týdenním pobytu v nemocnici. Opět ji totiž dostihly příznaky progresivní choroby, která ji stále častěji upoutává na invalidní vozík. Se svou nemocí bojuje velmi statečně a píše o tom básně, které již vydala ve sbírce „No tak mám diagnózu“. „Všem z celého srdce děkuji, jste úžasní, pomohli jste mi splnit můj sen,“ řekla paní Hela dojatě divákům, když jí Blanka Ševčíková a Magdaléna Hájková z organizačního týmu festivalu spolu s manažerkou Charity Opava Pavlou Královou na pódiu předaly vozík, ještě svítící novotou. A divákům pak postupně v pauzách mezi vystoupeními zarecitovala tři své nové básničky. "Moc si vážím toho, že díky Vám všem tento vozík mám. Jste skvělí a to mi dává sílu žít," vzkázala závěrem publiku.

Podařený večer Hradeckého slunovratu tak získal další srdečný rozměr. A diváci mohli kromě jiného zatleskat krásné scéně, když paní Hele pomáhal z podia jeden z účinkujících - legendární zpěvák Jan Spálený.

Podívejte se na reportáž TV NOE: