Chraňte s EKOLAMPEM a Chráněnou technickou dílnou životní prostředí

15.07.2018 - Na přeplněných komunálních skládkách končí stále velké množství odpadu, který je možno dále použít, nebo který je dokonce nebezpečný životnímu prostředí a člověku. Jednou z možností, jak životní prostředí chránit, je třídit odpad a ten nebezpečný odevzdávat na určená místa.

Na přeplněných komunálních skládkách končí stále velké množství odpadu, který je možno dále použít, nebo který je dokonce nebezpečný životnímu prostředí a člověku. Jednou z možností, jak životní prostředí chránit, je třídit odpad a ten nebezpečný odevzdávat na určená místa.

Kolektivní systém EKOLAM, který spolupracuje s Chráněnou technickou dílnou Charity Opava, sdružuje výrobce a dovozce osvětlovacích zařízení, za něž plní jejich povinnosti týkající se zpětného odběru a recyklace světelných zdrojů a svítidel, uloženou zákonem o odpadech. Za tímto účelem EKOLAMP na území České republiky provozuje systém sběru, svozu a zpracování osvětlovacích zařízení. Část takto sebraného nebezpečného odpadu se pak odborně likviduje také v Chráněné technické dílně Charity Opava, která navíc zaměstnává výhradně osoby zdravotně handicapované.

A jak poznat, zda výrobek, kterého se chcete zbavit, je nebezpečný odpad z elektrických a elektronických zařízení (tzv. OEEZ)? Nejjednodušším způsobem je vyhledat symbol přeškrtnutého kontejneru umístěný na výrobku, jeho obalu, návodu k použití nebo na záručním listu. Tento symbol znamená, že vysloužilý produkt je OEEZ a měl by být sbírán odděleně v režimu zpětného odběru. Tato značka se však nachází pouze na EEZ uvedených na trh po 13. srpnu 2005. Jediným cílem tohoto symbolu je informovat majitele vysloužilého produktu, že vysloužilý produkt nepatří do směsného odpadu.

Chraňte tedy spolu s EKOLAMPEM i Chráněnou technickou dílnou Charity Opava životní prostředí!

Děkujeme partnerům