Čelisti od Nadace Leontinka rozmluví počítače nevidomým (+ repo TV POLAR)

02.12.2022 - Jaws, což přeloženo do češtiny znamená čelisti, to není jen proslulý film Stevena Spielberga, ale také užitečný mluvící program, který pomáhá zpřístupnit počítačové prostředí Windows nevidomým uživatelům. I proto je velmi oblíbený mezi klienty Domu sv. Cyrila a Metoděje pro zrakově postižené. Používat ho budou moci i po vypršení stávající licence, protože jim Nadace Leontinka zakoupila hned tři upgrade programu na další období.

„Hodně jsme stáli o to mít hned tři licence na upgrade programu Jaws, jednu do služby sociální rehabilitace Domu sv. Cyrila a Metoděje a dvě na chráněné pracoviště Wellness centra, kde také pracují nevidomí,“ vysvětluje vedoucí Domu sv. Cyrila a Metoděje Zuzana Janků. „Dobře totiž víme, že osoby s postižením zraku mají ztížený přístup k běžným informacím, které ale nutně potřebují k životu,“ dodává. Snahou tohoto střediska Charity Opava je proto přístup k informacím klientům co nejvíce zkvalitnit a ulehčit. Podařilo se to díky Nadaci Leontinka.

Podle zkušeností z Domu sv. Cyrila a Metoděje má program Jaws velké přednosti, protože se jednoduše ovládá, umožňuje nevidomým řešit i složité úkoly a jeho velkou výhodou je také podpora široké škály braillských řádků. Upgrade programu proto jistě pomůže klientům v nabývání nových dovedností.

Nadace Leontinka, která pomáhá zrakově postiženým, patří mezi dlouhodobé podporovatele Domu sv. Cyrila a Metoděje. Jejím posláním je umožnit těmto lidem integraci do společnosti, vzdělání a společenských, sportovních i volnočasových aktivit. „Nadaci Leontinka moc děkujeme za podporu, velmi si jí vážíme,“ vzkazuje Zuzana Janků.

Zde si můžete prohlédnou reportáž TV POLAR ze 7. prosince 2022:

Děkujeme partnerům