"Bylo to silné a nadějeplné," říká o setkání s pozůstalými klientů hospice Pokojný přístav Libuše Smějová

24.11.2017 - Velmi silný a krásný zážitek okamžiků smíření. Tak hodnotí vedoucí mobilního hospice Pokojný přístav Libuše Smějová vzpomínkové setkání s rodinnými příslušníky klientů, které tento charitní hospic doprovodil na poslední cestě.

Velmi silný a krásný zážitek okamžiků smíření. Tak hodnotí vedoucí mobilního hospice Pokojný přístav Libuše Smějová vzpomínkové setkání s rodinnými příslušníky klientů, které tento charitní hospic doprovodil na poslední cestě.

Ve středu 22. listopadu ho zahájila mše svatá, kterou v klášterní kapli Neposkvrněného početí Panny Marie na Kylešovské ulici v Opavě sloužil O. Klement Rečlo. Setkání, které letos proběhlo již po sedmé, pak pokračovalo neformálním posezením v sousedním denním stacionáři na Kylešovské ulici. „Kaple byla zcela zaplněná, mohlo se nás sejít na sto dvacet účastníků mše,“ dodává Libuše Smějová. Stejně tak praskal ve švech denní stacionář, kam mohl hospic z kapacitních důvodů pozvat jen ty rodinné příslušníky, kteří jeho péči využívali od roku 2016. Mezi personálem a pozůstalými vzniká často velmi blízká osobní vazba díky společně prožívaným chvílím pečování, bolesti i smíření. A tato vazba většinou přetrvává i po odchodu jejich blízkého.

„Bylo to pro nás i pro naše známé nadějeplné setkání, určitě nás hodně posílilo,“ doplňuje Libuše Smějová. A přidává také slova díků pro vedoucí sociálně terapeutické dílny Radost Lucii Lichou. „Klienti Radosti nám totiž připravili profesionální a velmi dobrý raut.“

Děkujeme partnerům