Areál ředitelství v Jaktaři se mění k nepoznání, rekonstrukce Radosti pokračuje (+ reportáž TV NOE)

03.12.2020 - Stačil měsíc a prostory zadního traktu areálu ředitelství Charity Opava se změnily k nepoznání. Desítky nákladních aut denně vyvážejí vybagrovanou hlínu a tam, kde byl ještě počátkem listopadu dlouhý svah, je rovina. Začala rozsáhlá rekonstrukce prostor, ve kterých sídlí sociálně terapeutická dílna Radost, služba Charity Opava určená pro lidi s lehkým mentálním znevýhodněním a lidi s duševním onemocněním, kteří nenašli uplatnění na otevřeném ani chráněném trhu práce. Radost je jedinou sociálně terapeutickou dílnou v Opavě a poptávka po jejích službách je větší, než jaké jsme mohli v současných prostorách vyhovět. To se po rekonstrukci změní, stejně jako dojde k výraznému zkvalitnění služeb.

Kola nákladních vozů, které vyvážejí vybagrovanou hlínu, před každým výjezdem hadicí omyje pracovník stavby, ale i tak se dvůr areálu ředitelství změnil ve velké místy zablácené staveniště, jehož část je ohraničena drátěnými zátarasy. Zásadně se také zmenšil prostor na parkování. Na menší komfort včetně stavebního hluku si ale nebudeme muset zvykat dlouho – celá přestavba by měla být hotova do konce června příštího roku, aby byl o prázdninách dostatečný klid a prostor na stěhování a od září mohla zbrusu nová sociálně terapeutická dílna Radost zahájit činnost na zcela jiné úrovni, než dosud.

Přestavba, díky které by bylo možno rozšířit materiálně technické zázemí i kapacitu Radosti, se v Charitě Opava plánovala déle než pět let. Radost sídlí ve dvou budovách, které nejsou propojeny, navíc vždy v prvním patře v prostorách, které nebyly bezbariérové. Do projektu přestavby se Charita Opava pustila ihned po dokončení jiného náročného projektu, kterým byla rekonstrukce zdevastovaných prostor bývalé strojní traktorové stanice na nové spojené Chráněné dílny Charity Opava. „Obě tyto akce na sebe navazovaly,“ vysvětluje ředitel Charity Opava Jan Hanuš. „S rekonstrukcí jsme mohli začít až tehdy, kdy se z areálu ředitelství do nových prostor přestěhovaly Chráněné dílny sv. Josefa,“ dodává. Celá přestavba bude stát 27 milionů korun a uhrazena bude z evropských peněz, konkrétně z Integrovaného regionálního operačního programu. Podporují nás v ní také město Opava a Moravskoslezský kraj.

Oba objekty budou po rekonstrukci sloučeny a budou bezbariérové. „Budeme tedy moci uspokojit také potřeby lidí, kteří jsou imobilní nebo mají sníženou pohyblivost,“ dodává manažerka Charity Opava Pavla Králová. Prostor pro sociálně terapeutické dílny se také významně zvětší, vznikne nové kvalitní zázemí zahrnující například oddělené šatny, sociální zařízení, sprchy, kuchyň a jídelnu, ale také nové kanceláře pro personál, jehož počet se zvýší, nebo tolik potřebné skladovací a úložné prostory. Novinkou budou venkovní a zimní zahrada se skleníkem, dílny či relaxační místnost. A zásadní informací je také to, že do konce příštího roku už bude možno navýšit počet klientů ze současných pětadvaceti až na čtyřicet denně.

A zde najdete reportáž TV NOE:

Děkujeme partnerům